Truckfabrikant MAN heeft afgelopen vrijdag op het oude vliegveld Berlin Tempelhof de eerste demonstratierit gereden met een elektrische lange-afstandstruck. Dat gebeurde in de aanwezigheid van de Duitse minister Digitaal & Transport Dr. Volker Wissing.
Een bijzonder technisch kenmerk van de MAN TGX, die in 2024 op de markt komt, is zijn capaciteit voor toekomstig megawatt-opladen. ABB E-mobility is partner in het project en streeft ernaar de megawattlaadtechnologie in de komende drie jaar tot marktrijpheid te brengen. MAN en ABB E-mobility bereiden zich zo voor op de volgende fase van elektromobiliteit: operationele capaciteit voor zware langeafstandsvrachtwagens met dagbereiken tussen 600 en 800 kilometer. Met hun engagement voor elektromobiliteit geven de twee bedrijven bovendien aan dat de sector klaar is om verder te gaan en dat de wetgevers het beleidskader voor emissievrij wegtransport moeten vaststellen.
“We moeten het goederenvervoer over de weg emissievrij maken om onze klimaatdoelstellingen te halen. Om dit mogelijk te maken, richten we ons vooral op de marktintroductie van klimaatvriendelijke bedrijfsvoertuigen en de ontwikkeling van een laadinfrastructuur die daarbij past. Het project dat we steunen inzake krachtig opladen voor elektrische vrachtwagens op de A2 levert belangrijke lessen op. Wat nu belangrijk is, is dat er snel meer e-trucks op de weg komen. Het partnerschap tussen MAN en ABB toont aan dat we op de goede weg zijn”, aldus Wissing. zei federaal minister van Digitaal en Transport Dr. Volker Wissing.







Tijdens de testrit van de minister in de elektrische MAN-truck benadrukte Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus, dat “het versnellen van de uitbreiding van de laadinfrastructuur de enige manier is om de evolutie van het transport te realiseren en de klimaatdoelstellingen te halen.” Hij benadrukte ook waarom MAN vertrouwt op batterij-elektrische aandrijflijnen voor toekomstige koolstofvrije bedrijfswagenparken: lage bedrijfskosten en de beste totale energievoetafdruk. “Als onderdeel van de Traton-groep nemen we al deel aan een joint venture met industriële partners voor de ontwikkeling en exploitatie van een hoogwaardig openbaar oplaadnetwerk met als doel ten minste 1.700 oplaadpunten met groene stroom in heel Europa”, voegde Vlaskamp eraan toe.
Om dagbereiken van 600 tot 800 kilometer mogelijk te maken, is de elektrische MAN-vrachtwagen, die in 2024 op de markt komt, nu al uitgerust met de technische vereisten voor toekomstige megawatt-oplaadsystemen. ABB E-mobility wil, als wereldwijd toonaangevende aanbieder van laadoplossingen, dergelijke laadsystemen snel op de markt brengen.
“Wij streven ernaar elektromobiliteit op alle gebieden te vergemakkelijken. Bij ABB E-mobility werken we al vele jaren aan de ontwikkeling van de bijbehorende prestatienormen. Megawatt opladen zal nieuwe vermogenstechnologie vereisen met meer dan 1.000 volt, dus systemische elektrische veiligheid en betrouwbaarheid zijn essentieel bij deze vermogensniveaus en voor de te verwachten gebruikssituaties. ABB E-mobility is de ideale leverancier om deze uitdagingen aan te gaan, aangezien we het onderzoek en de ontwikkeling op basis van onze bestaande technologieën aanzienlijk kunnen versnellen. Onze gezamenlijke ambitie is om deze nieuwe technologie binnen drie jaar op de markt te brengen. In het verleden hebben dergelijke ontwikkelingsfasen vaak veel langer geduurd,” aldus Frank Mühlon, CEO van ABB E-mobility.
Een bindende en uniforme norm is ook van cruciaal belang voor de invoering van megawattlaadtechnologie. Duitsland zou hier benchmarks kunnen zetten: meer dan 20 partners uit de industrie en de wetenschap, waaronder MAN en ABB, werken aan het project voor krachtig opladen (bekend als “HoLa” in het Duits), dat wordt gefinancierd door de Duitse regering en het eerste megawattoplaadproject ter wereld is. Twee krachtige oplaadpunten met megawatt-oplaadsystemen (MCS) worden gebouwd op vier locaties langs de rijksweg A2. Het project moet als basis dienen voor een landelijke uitbreiding.