Ga naar hoofdinhoud

Mercedes-Benz eActros 600 debuteert in oktober

Mercedes-Benz presenteert op 10 oktober a.s. de definitieve versie van haar elektrische Actros voor de lange afstand. Het prototype eActros LongHaul maakt dan plaats voor de eActros 600. De 600 staat daarbij voor de accucapaciteit in kWh. De eActros 600 krijgt een efficiënte e-as en een actieradius van om en nabij de 500 km.

De afgelopen tijd is de eActros uitgebreid getest, onder meer in Finland. Daar zagen we al dat de cabine van de Actros was aangepast. Nu kunnen we melden dat de eActros 600 in de markt wordt gezet als ‘New eActros 600’, met een nieuw front dat ingaat op de nieuwe regels rond maten en gewichten. Daarmee wordt de eActros 600 dus langer aan de voorkant, maar van een ruimere cabine is vooralsnog geen sprake. Het interieur krijgt overigens wel een update.

Er wordt momenteel een vloot van ongeveer vijftig prototypes gebouwd, die in de volgende stap ook in de praktijk zullen worden getest met de eerste klanten. Tegelijkertijd bereiden de vier fabrieken zich intensief voor op de serieproductie van de eActros 600 of belangrijke onderdelen daarvan. De serieproductie van de e-truck staat gepland voor 2024.

Karin Rådström

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “De eActros 600, geproduceerd in Wörth, is in staat om de meerderheid van de dieseltrucks in het belangrijke langeafstandssegment te vervangen, omdat hij nieuwe normen stelt op het gebied van kosteneffectiviteit voor onze klanten. Hij biedt ook een enorm potentieel om de CO2-uitstoot te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat deze truck de nieuwe maatstaf wordt in het vrachtvervoer over de weg.”

Drie accupakketten voorzien de eActros 600 van een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh in serieproductie en twee elektromotoren als onderdeel van de nieuwe e-as genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW. Naast de trekker zal Mercedes-Benz Trucks meteen bij de marktintroductie ook bakwagenchassis van de eActros 600 produceren. Dit biedt klanten tal van andere toepassingsmogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer. Mercedes-Benz wil met de eActros 600 hetzelfde bieden als met vergelijkbare dieseltrucks. Dat betekent 1,2 miljoen kilometers op de weg over een periode van tien jaar.

De accu’s die in de eActros 600 worden gebruikt, maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatceltechnologie (LFP). Deze worden vooral gekenmerkt door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks streven ernaar dat de accu’s van de productie eActros 600 in minder dan 30 minuten kunnen worden opgeladen van 20 tot 80 procent bij een laadstation met een vermogen van ongeveer een megawatt.

De eActros 600 zal worden geproduceerd op de bestaande assemblagelijn in de productiefaciliteit in Wörth, parallel aan de trucks die worden uitgerust met een dieselaandrijving. De componenten voor de elektrische aandrijving worden ook op die locatie geïnstalleerd. De e-as, hoogspanningsaccu’s en de voorbak, een complexe technologiemodule, worden in verschillende productiestappen gemonteerd. Zodra alle hoogspanningscomponenten zijn geïnstalleerd, wordt het hele systeem in gebruik genomen en is de truck klaar voor gebruik. De Mercedes-Benz fabrieken Mannheim, Gaggenau en Kassel leveren belangrijke componenten aan voor de productie van de eActros 600.
De Mercedes-Benz fabriek Mannheim bouwt de zogeheten frontbox, met belangrijke besturingseenheden voor de truck. In Gaggenau worden diverse mechanische onderdelen geproduceerd. De e-assen worden geassembleerd in de Mercedes-Benz fabriek in Kassel, het competentiecentrum voor conventionele assen en elektrische aandrijfsystemen. De nieuwe generatie e-assen voor de eActros 600 is speciaal ontwikkeld voor gebruik in langeafstandstransport. Het heeft een aantal technische innovaties voor hogere prestaties en efficiëntie. De architectuur is ook gebaseerd op een systeem dat is ontworpen voor 800 volt in plaats van 400 volt. De fabriek in Kassel bevindt zich momenteel in de prototypefase van de montage van de e-as voor de eActros 600.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer