Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Mercedes presenteert eActros 600

Na talloze teasers presenteerde Daimler Truck dinsdagmorgen iets ten zuiden van Hamburg haar elektrische truck voor de lange afstand, de eActros 600. Met 600 kWh accucapaciteit moet de nieuw vormgegeven eActros goed zijn voor een actieradius van 500 km.

Na de eerdere eActros 300 en 400 als distributietrekker moet de eActros 600 echt de elektrische truck voor de lange afstand worden, zegt Daimler Truck. “De eActros 600 staat bij Mercedes-Benz voor de transformatie van het vrachtvervoer over de weg naar CO2-neutraliteit. Hij wordt gekenmerkt door zeer innovatieve aandrijftechnologie die onze klanten een bijzonder hoge energie-efficiëntie en dus winstgevendheid kan bieden. Dit maakt de stap naar e-mobiliteit nog aantrekkelijker voor wagenparkbeheerders”, zei Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks. Klinkt goed, maar 500 km, dat is toch geen afstand die past bij lange-afstandstransport?

Aerodynamica

Daar gaan we het straks even over hebben. Eerst eens kijken naar het uiterlijk, want dat ziet er heel anders uit dan de eActros die we tot nu toe kennen. De cabine is van voren en aan de zijkant voorzien van nieuwe carrosserie, die de nadruk helemaal legt op optimale aerodynamica. Van een echte grille is geen sprake meer, maar er is nog voldoende plek om lucht naar binnen te laten. We zien een grote, volledig gesloten en afgeronde motorkap, een geoptimaliseerde bumper, inclusief panelen onder de carrosserie, een aerodynamisch verbeterde instap voor de chauffeur en verlengde zijdeflectoren die zijn vormgegeven als zeilen. Luchtdeflectoren op de A-stijlen, een extra spoiler op het dak en een afgedicht motorcompartiment vullen de aerodynamische verbeteringen aan de cabine aan. De bumper is voorzien van heel veel, misschien wel te veel LED-licht in het onderste gedeelte. Mercedes-Benz heeft gebruik gemaakt van de regelgeving voor maten en gewichten om een zo aerodynamisch mogelijke vorm te bereiken, maar we zien vooralsnog niet een echt ‘neusje’ zoals bij DAF of Renault. Daimler Truck heeft de nieuwe cabine ProCabin gedoopt en zegt dat hij 80 mm langer is dan de normale Actros-cabine. Aan de voorzijde van de cabine dan, want aan de achterzijde krijgt de eActros 600 er geen ruimte bij.

Informatie

In de cabine is alles vertrouwd, met de inrichting die we kennen. De chauffeur heeft standaard de beschikking over Multimedia Cockpit Interactive 2, dat behalve de normale functies ook informatie biedt over het laadniveau van de batterijen, de resterende actieradius en het huidige en gemiddelde energieverbruik. Wagenparkbeheerders kunnen digitale oplossingen gebruiken voor een efficiënt beheer van hun wagenpark via het Fleetboard Portal. Deze zullen vanaf het begin een individueel ontwikkeld laadbeheersysteem omvatten, zoals een slimme controle van alle processen tussen de eActros 600 en de laadinfrastructuur, evenals een logboek met gedetailleerde informatie over rij-, stilstand- en laadtijden, evenals verbruiksgegevens. Er komt ook een mapping tool die in real time laat zien waar een voertuig zich op dat moment bevindt, of het nu rijdt, stilstaat of oplaadt, en hoe hoog het oplaadniveau van de accu is.

One-pedal

De eActros 600 heeft drie accupakkettenvan elk 207 kWh. Deze bieden een geïnstalleerde totale capaciteit van 621 kWh. De accu’s zijn van het type LFP en zijn zo ontworpen dat ze tien jaar of 1,2 miljoen kilometer mee moeten gaan en dan nog 80 procent capaciteit hebben. De aandrijflijn bestaat naast de accu’s ook uit een nieuwe 800-volt elektrische as met twee elektromotoren en een vierversnellingsbak. De elektromotoren genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van 600 kW. Er zijn vijf recuperatieniveaus om energie terug te winnen en de normale remmen te ontlasten. One-pedal-driving is in te stellen in de digitale cockpit. De eActros beschikt ook over het befaamde en beproefde Predictive Powertrain Control (PPC).

Zware laadpaal

De eActros 600 heeft een actieradius van 500 km, maar Mercedes-Benz heeft het erover dat de e-truck meer dan 1000 kilometer per dag kan afleggen. Dan moet je onderweg gaan opladen. Daarvoor is voldoende laadinfrastructuur nodig en Daimler Truck zegt reikhalzend uit te kijken naar het Megawatt Charging System (MCS). Dat is momenteel nog niet beschikbaar. Klanten kunnen nu al wel meteen een MCS-installatie bestellen. Met een MCS-oplaadpaal kan er van 20 tot 80 procent worden opgeladen in ongeveer 30 minuten. Dus ruim binnen de rusttijd van een chauffeur. Maar ja, dan moet die MCS-laadpaal er wel eerst zijn. Volgens Mercedes-Benz zijn veel ritten, ook voor de lange afstand, korter dan 500 kilometer en daarvoor kan de huidige CCS-infrastructuur ook net dat laatste beetje nodige stroom leveren.

22 ton

De eActros 600 is ontworpen voor een bruto totaalgewicht tot 44 ton. De trekker weegt zelf 11 ton. Met een standaard oplegger is dan ongeveer 22 ton laadvermogen te realiseren, afhankelijk van lokale regelgeving. Mercedes-Benz biedt diverse power take off oplossingen, variërend van 22 tot 90 kW, zodat bijvoorbeeld ook koelopleggers van energie kunnen worden voorzien.

Mercedes-Benz biedt de eActros 600 natuurlijk als 4×2 trekker, maar er komen ook 4×2 bakwagenversies op de markt. Momenteel worden 50 prototypes gebouwd voor inzet bij klanten. 
Wie niet tot die inner circle behoort kan de eActros 600 nu al bestellen. De serieproductie start eind 2024. Prijzen worden vanzelfsprekend niet bekend gemaakt, maar Mercedes-Benz wil wel kwijt dat de eActros 600 tweeënhalf keer zo duur is als een dieselaangedreven Actros.

In de komende editie van TTM.nl magazine meer over de eActros 600, inclusief een eerste rij-indruk.

3 reacties op “Foto’s: Mercedes presenteert eActros 600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer