Mercedes-Benz is van plan haar elektrische Econic, de zogeheten eEconic, in de tweede helft van 2022 in serieproductie te nemen en is daarom volop bezig het voertuig nu aan stringente tests te onderwerpen. De eEconic wordt als 27 tons huisvuilchassis in de markt gezet.
De voertuigarchitectuur van de eEconic profiteert van de wereldwijde platformstrategie van Daimler Trucks. De lage eEconic is gebaseerd op de eActros voor het zware distributietransport, die eind juni zijn digitale wereldpremière beleefde. De technische specificaties van de eEconic zijn dan ook grotendeels identiek aan die van de eActros. De eEconic zal, in zijn configuratie als vuilniswagen, in de toekomst het overgrote deel van de typische vuilnisophaalroutes van de Econic kunnen afleggen zonder onderweg te moeten opladen, en zal plaatselijk CO2-neutraal en stil zijn.
Dr. Ralf Forcher, hoofd van Mercedes Benz Special Trucks: “We onderwerpen de eEconic aan een zeer breed scala van testen en de resultaten tot nu toe hebben aangetoond dat we met ons concept op de goede weg zijn. De eEconic is bij uitstek geschikt voor zijn rol als vuilniswagen. Het hoge aandeel stop-and-go-rijden, de betrouwbaar te plannen dagelijkse routes van gemiddeld 100 km en het opladen van de accu’s bij de depots van de klanten vormen samen een ideale toepassing voor het missieprofiel van de batterij-elektrische low entry truck.”
De eEconic met een bruto voertuiggewicht van 27 ton zal in eerste instantie op de markt komen in zijn configuratie als vuilniswagen met de wielconfiguratie 6×2/ NLA. Net als bij de eActros is het technologische hart van de eEconic de aandrijfeenheid – een elektrische as met twee geïntegreerde elektromotoren en een transmissie met twee snelheden. De batterij van het eEconic serieproduktiemodel zal worden uitgerust met drie batterijpakketten, elk met een energiecapaciteit van ongeveer 105 kWh[1]. Beide vloeistofgekoelde motoren genereren een continu vermogen van 330 kW en een topprestatie van 400 kW. Bovendien kan, wanneer met vooruitziende blik wordt gereden, elektrische energie worden teruggewonnen – een groot voordeel, vooral bij het stop-and-go werk van vuilnisophaling. Aan het einde van de dagelijkse ritten kunnen de accu’s van de elektrische truck met maximaal 160 kW worden opgeladen bij het depot van de klant.
De beproefde kenmerken van de conventionele Econic die vooral door klanten worden gekoesterd, maken ook deel uit van de eEconic. Zo biedt de diepe panoramische voorruit van de “DirectVision-cabine” met zijn lage zitpositie de bestuurder direct visueel contact met de andere weggebruikers en maakt hij een zeer goed overzicht over het wegverkeer mogelijk. Bovendien biedt de lage in- en uitstap van de ruime cabine, die plaats biedt aan maximaal vier personen, een ergonomisch voordeel. Met name in het stadsverkeer scoort de eEconic niet alleen met zijn lokaal CO2-neutrale aandrijving, maar ook met zijn lagere geluidsemissies – vooral in de vroege ochtend.
Om transportbedrijven bij elke stap op weg naar eMobility bij te staan, neemt Mercedes-Benz Trucks – net als bij de eActros – de eEconic op in een ecosysteem dat ook advies en diensten levert, evenals een reeks digitale oplossingen om de bezettingsgraad van het voertuig te verhogen en de total cost of ownership te optimaliseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan de hand van de bestaande routeplannen van een klant een zeer realistisch en zinvol gebruiksprofiel voor elektrische vrachtwagens op te stellen. Deze zogenaamde eConsulting omvat niet alleen de elektrificatie van het depot, maar – indien de klant dit wenst – ook vragen over de planning, aanvraag en uitvoering van alles wat te maken heeft met de laadinfrastructuur en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Hiertoe is Mercedes-Benz Trucks ook een strategisch partnerschap aangegaan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group. Indien nodig kan Mercedes-Benz Trucks bovendien helpen bij het identificeren van mogelijke overheidssubsidies voor infrastructuur en voertuigen.
Daimler Truck AG heeft zich tot doel gesteld om in 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika alleen nog maar nieuwe voertuigen aan te bieden die CO2-neutraal zijn tijdens het rijden (“tank-to-wheel”). Daimler Truck AG wil tegen 2022 in de belangrijkste verkoopregio’s Europa, de Verenigde Staten en Japan over een voertuigportfolio beschikken dat in serie geproduceerde voertuigen met batterijaangedreven aandrijfsystemen omvat. Vanaf 2027 wil de onderneming haar voertuigenportfolio aanvullen met in serie geproduceerde waterstofaangedreven brandstofcelvoertuigen. Het uiteindelijke doel is om tegen 2050 CO2-neutraal vervoer op de weg te realiseren.