Ga naar hoofdinhoud

Met nieuw MCS tien keer sneller e-trucks opladen

Afgelopen week is op de EVS35 beurs in Oslo het nieuwe Megawatt Charging System (MCS) voor zware voertuigen geïntroduceerd. Met de MCS-standaard kunnen elektrische vrachtwagens in theorie tien keer sneller worden opgeladen dan nu.

MCS is een initiatief van CharIN en partners, die sinds 2018 gewerkt hebben in de Task Force for Heavy Duty Charging for Commercial Vehicles. Het MCS werd in Oslo gepresenteerd op een laadsysteem van Alpitronic in combinatie met een elektrische truck van Scania.

MCS gaat verder waar het Combined Charging System (CCS) tot nu toe reikte. Elektrische bussen en vrachtwagens zijn nu op zijn best uitgerust met CCS, geschikt voor snelladen. De laadsnelheid was daarmee beperkt tot 350 kW.

De getallen die bij MCS horen zijn flink hoger. Wat te denken van 3.000 ampère en 1.250 volt. Met het MCS wordt de maximum laadsnelheid verhoogd tot 3,75 MW, of te wel 3.750 kW. Dat is heel erg veel, het is maar de vraag welk stroomnet die capaciteit kan leveren. De meeste vervoerders zouden al heel blij zijn met 1MW. Ook daarmee zou het mogelijk moeten zijn om ruim binnen de rusttijd van een chauffeur de accu’s van een gemiddelde e-truck weer redelijk vol te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer