Niet álle trucks hoeven emissievrij de stad in • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Niet álle trucks hoeven emissievrij de stad in

Vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s, kermis- en circusvrachtwagens en vrachtwagens met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer, die jonger zijn dan dertien jaar, kunnen waarschijnlijk tot 2030 een ontheffing krijgen voor zero-emissiezones. Dat maakte staatsecretaris Stientje van Veldhoven onlangs bekend.

Bovendien hoeven deze voertuigen, als zij vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, niet zero-emissie te zijn, aldus het ontwerpbesluit van de staatsecretaris hierover. De reden hiervan is dat de Van Veldhoven verwacht dat de beschikbaarheid van zero-emissie voertuigen voor die categorieën in 2025 nog té beperkt is. Voor heel zware toepassingen kan Van Veldhoven daar gelijk in hebben, voor verhuisauto’s hoeft dat zeker niet het geval te zijn.

Deze ontheffingen en vrijstellingen sluiten grotendeels aan bij de regels die nu gelden voor milieuzones. Naast deze uitzonderingen staan in het ontwerpbesluit ook de overgangsregelingen voor bestel- en vrachtauto’s. Deze zijn ongewijzigd ten opzichte van de eerder aangekondigde regelingen. Deze regels zijn nog niet definitief. Het ontwerpbesluit van de staatsecretaris is naar de Tweede Kamer gestuurd, die hierover op een later moment beslist.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer