Niet meer met B-rijbewijs op elektrische truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Niet meer met B-rijbewijs op elektrische truck

De vrijstellingsregeling B-rijbewijs voor elektrische of hybride/elektrische vrachtauto’s tot 7,5 ton eindigt definitief op 1 januari 2016. De benodigde wijziging van het Reglement Rijbewijzen is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd. Dat meldt TLN.

 DSC04876De huidige vrijstellingsregeling dateert uit 2010. Deze is destijds ingevoerd om het gebruik van elektrische vrachtauto’s in stedelijke gebieden aan te moedigen. De regeling maakt het mogelijk om elektrisch of hybride/elektrisch aangedreven vrachtauto’s tot 7,5 ton met een B-rijbewijs te besturen. Volgens het ministerie van IenM zou de regeling voor maximaal 5 jaar gelden, maar die termijn is nooit duidelijk gecommuniceerd.

Begin dit jaar kwam onverwacht het bericht dat de regeling zou worden beëindigd. Een strop voor bedrijven die in deze voertuigen hebben geïnvesteerd. Temeer omdat veel van de in totaal 42 voertuigen nog geen 2 jaar oud zijn. TLN heeft geprobeerd om tot een langere overgangsregeling voor deze voertuigen te komen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een verlenging tot 1 januari 2016. Verder wou het ministerie niet gaan. Even leek er nog sprake te zijn van een verlenging omdat de vereiste wijziging van de regelgeving mogelijk niet op tijd klaar zou zijn. Met de publicatie van de wijziging in de Staatscourant is die hoop vervlogen en is de datum van 1 januari nu definitief. Met ingang van het nieuwe jaar is voor het rijden met deze voertuigen tenminste een C-rijbewijs vereist.

Er komt wel een nieuwe vrijstellingsregeling voor het B-rijbewijs om het gebruik van elektrische vrachtauto’s in stedelijke gebieden te stimuleren. Deze kent echter een gewichtslimiet van 4.250 kg. De nieuwe regeling zou op 1 januari 2016 in werking treden, maar die datum wordt niet gehaald. De beoogde ingangsdatum is nu 1 juli 2016.

Bron: TLN

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer