Nikola Tre gaat in Ulm geassembleerd worden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola Tre gaat in Ulm geassembleerd worden

De Nikola Tre, de batterij-elektrische en waterstoftruck die Nikola en Iveco samen hebben ontwikkeld, wordt gebouwd in Zuid-Duitsland. De Iveco-fabriek in Ulm wordt het toneel waar de Tre vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt gebouwd.

Voor die tijd moet er nog wel wat gebeuren. Eerst wordt er nog 40 miljoen euro geïnvesteerd in een upgrade van de faciliteiten in Ulm. Na de start van de productie worden naar verwachting de eerste trucks nog datzelfde jaar afgeleverd.

Nu wordt de fabriek in Ulm gebruikt om Iveco chassis te maken. Straks zal de fabriek de Nikola Tre assembleren. Ulm ligt in Baden-Württemberg, een regio die er naar streeft een toonaangevend knooppunt voor brandstofceltechniek te worden, mede dankzij zijn geschoolde arbeidskrachten en onderzoekslaboratoria. De regio heeft een aanzienlijke investering gedaan voor de financiering van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Daar zal de faciliteit in Ulm van profiteren, denken Iveco en NIkola.

Bovendien heeft de Duitse regering onlangs haar ontwerp voor een nationale waterstofstrategie bekendgemaakt. Die strategie heeft tot doel de pioniersrol van bedrijven op het gebied van waterstoftechnologieën uit te breiden. In deze strategie verbindt zij zich ertoe in totaal twee miljard euro uit te trekken voor de financiering van het waterstofinnovatieprogramma, met inbegrip van de ontwikkeling van de nodige distributie-infrastructuur.

“Onze Europese joint venture met Nikola en deze beslissing zijn het echte bewijs dat het emissievrije langeafstandsvervoer een realiteit aan het worden is. Dat resulteert in tastbare milieuvoordelen voor de Europese langeafstandsvervoerders en burgers”, aldus Hubertus Mühlhäuser, Chief Executive Officer en CNH Industrial. “De beslissing om de Nikola Tre te bouwen in Ulm – een centrum van topkwaliteit op het gebied van zware vrachtwagentechniek – onderstreept de strategische ligging van de locatie in het hart van de Duitse brandstofceltechnologiecluster.”

“De Nikola Tre is nu de meest geavanceerde trekker ter wereld te zijn en zet nu maar ook in de toekomst de norm voor emissievrije voertuigen”, aldus Trevor Milton, Chief Executive Officer van Nikola Motor Company.  “De beslissing om de Tre in Ulm is serieproductie te laten gaan is een passend voorbeeld van het creëren van banen, het bevorderen van innovatie, het bieden van zekerheid aan nieuwe leveranciers van emissievrije onderdelen en het dienen als voorbeeld voor andere OEM’s. De wereld is klaar voor nul-emissie vrachtvervoer en de joint venture tussen Nikola en Iveco zal de eerste zijn om die trucks te leveren. Ik kijk er naar uit om de eerste productievoertuigen van de lijn te zien komen.”

De eerste Tre-modellen die in productie gaan zijn de batterij-elektrische 4×2 en 6×2 trucks met modulaire en schaalbare accu’s met een capaciteit tot 720 kWh en een elektrische aandrijflijn die tot 480 kW continu vermogen levert.

De fabriek in Ulm zal alle modules ontvangen van Iveco’s productielocaties in Valladolid en Madrid. Dat zal een snelle opstart van de productie mogelijk maken, waardoor Iveco en Nikola aan de  verwachte vraag van de klant kunnen voldoen. De elektrische versies met brandstofcellen, die op hetzelfde platform zijn gebouwd, zullen in 2021 worden getest in het kader van het door de EU gefinancierde H2Haul-project. In 2023 volgt dan de marktintroductie.

De Nikola Tre, die momenteel in ontwikkeling is, is gebaseerd op het nieuwe Iveco S-Way platform en integreert Nikola’s trucktechnologie, besturing en infotainment.  Het testen zal naar verwachting medio 2020 beginnen met prototypes die op de IAA 2020 in Hannover, in september van dit jaar, worden getoond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer