Nikola Tre rijdt in haven Hamburg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola Tre rijdt in haven Hamburg

In de haven van Hamburg is begonnen met het testen van drie Nikola Tre elektrische trucks. In totaal gaan er 25 Nikola’s Tre rijden in de haven van Hamburg.

De lancering van de eerste drie Nikola Tre’s werd bijgewoond door Michael Westhagemann, senator voor Economie en Innovatie in Hamburg, Jens Meier, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Hamburgse havenautoriteit, Christian Sulser, CEO van Iveco Magirus AG, en Michael Lohscheller, president van Nikola Corporation. De ceremonie werd bijgewoond door talrijke genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de politiek en de pers, vertegenwoordigers van diverse energiebedrijven en -verenigingen, alsmede van de expeditie- en logistieke sector.

In september 2021 ondertekenden IVECO, het bedrijfswagenmerk van de Iveco Group, en Nikola Corporation , een toonaangevende wereldwijde leverancier van zero-emissie transport- en energie-infrastructuuroplossingen, een Memorandum of Understanding (MoU) met de Hamburg Port Authority (HPA) ter gelegenheid van de opening van de gezamenlijke productiefabriek in Ulm. De overeenkomst betreft een testrit in twee fasen en de levering van in totaal maximaal 25 Nikola Tre BEV-trekkers aan expediteurs in de haven van Hamburg.

De havenautoriteit van Hamburg heeft het MoU met IVECO en Nikola ondertekend met als doel zo snel mogelijk een emissievrije haven en een pionier in de toepassing van technische innovaties te worden. Daarom zal de haven in de toekomst onder meer op het gebied van transport en logistiek een beroep doen op de emissievrije Nikola Tre BEV zware trekkers. De drie Nikola Tre BEV’s markeren het begin van de eerste fase, namelijk een drie maanden durende testoperatie van de voertuigen met verschillende oplaadmogelijkheden. In de tweede fase van het projectpartnerschap worden de BEV-voertuigen in 2023 volledig geïntegreerd in de havenactiviteiten en worden de laadinfrastructuur en bijbehorende diensten geïnstalleerd met de medewerking van belangrijke leveranciers. De voertuigen voor de tweede fase zijn de Europese 4×2-variant van de Nikola Tre BEV, die zijn debuut zal maken op de IAA TRANSPORTATION 2022.

“De eerste fase dient om zero-emissie containervervoer in de haven van Hamburg op de openbare weg te demonstreren, om de eerste klanten te werven en om de laadinfrastructuur en processen te testen, alsmede om verdere projectinhoud en ideeën voor de rest van het project te genereren”, zegt Christian Sulser, Chief Sales & Marketing Officer bij Iveco Magirus AG. “In het begin van het project maken we gebruik van mobiele laders, maar we onderzoeken ook al geschikte locaties voor een snellaadinfrastructuur.”

“Ik ben verheugd dat we vandaag met de eerste drie batterij-elektrische Nikola Tre BEV-trekkers de stap zetten naar de verwezenlijking van onze gezamenlijke plannen, die twee jaar geleden begonnen,” zegt Jens Meier, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Hamburgse havenbedrijf. “Havens spelen een cruciale rol bij het koolstofvrij maken en het tegengaan van luchtverontreiniging. Daarom is het belangrijk dat wij alles in het werk stellen om onze bijdrage te leveren en een voortrekkers- en voorbeeldfunctie te vervullen.”

“Sterke partners zoals de haven van Hamburg zijn het zoveelste bewijs dat de Nikola Tre BEV de juiste truck is voor bedrijven die meer willen doen dan alleen praten over klimaatverandering,” zegt Michael Lohscheller, President van Nikola Corporation. “Deze demonstratievoertuigen bewijzen dat bedrijven echt een verschil kunnen maken voor de planeet door emissievrije voertuigen in hun wagenpark te gebruiken.”

De Nikola TRE BEV is een elektrisch voertuig dat van de productielijn rolt in de speciaal gebouwde fabriek in Ulm, Duitsland. De Nikola Tre BEV wordt aangedreven door een e-as die is ontwikkeld en geproduceerd door FPT Industrial. Twee op de aandrijfas geflankeerde elektromotoren leveren een continu vermogen van 480 kW of 653 pk. Het maximumkoppel van de wielen bedraagt 38.000 Nm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer