Nikola wil stunten met ‘superaccu’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola wil stunten met ‘superaccu’

De automotive- en transportsector zal nooit meer hetzelfde zijn met een nieuwe accutechnologie die zal worden geïntroduceerd op Nikola World in 2020. Die grote uitspraak doet truckfabrikant Nikola naar aanleiding van haar nieuwste uitvinding, een accu die 4 maal de energiedichtheid heeft van lithium-ion accu’s.

De nieuwe accu zou volgens Nikola Corporation een energiedichtheid hebben van 1.100 wattuur per kg op materiaalniveau en 500 wattuur per kg op celniveau. De Nikola prototypecel is de eerste batterij die bindmateriaal en stroomafnemers verwijdert, waardoor meer energie in de accucel kan worden opgeslagen. Er wordt ook verwacht dat de nieuwe accutechnologie voldoet aan de normen voor penetratie, waardoor de kans op potentiële voertuigbranden word verminderd.

Deze accutechnologie zou het bereik van de huidige EV-personenauto’s kunnen vergroten van een kleine 500 tot bijna 1000 km, zonder toename in omvang of gewicht van het accupakket. Nikola heeft al getest met de accu’s in real-life omstandigheden. Daaruit bleek dat ook na 2.000 keer opladen er nog altijd een acceptabele prestatie uit de accu’s kan worden gehaald. Elektrische trucks zouden met volle belading een actieradius kunnen krijgen van 1300 km. De trucks zouden nu 10000 kg kunnen wegen, want de nieuwe accucellen wegen 40 procent minder dan lithium-ion cellen. Ook zijn ze de helft goedkoper per kWh in vergelijking met lithium-ion. De fuel cell trucks van Nikola zouden 1600 km op één tank kunnen rijden met de nieuwe technologie.   

Nikola beweert dat de nieuwe technologie milieuvriendelijk is en eenvoudig te recyclen. Lithium-ion accu’s zijn giftig en duur. De nieuwe technologie heeft volgens Nikola een ‘positieve invloed’ op grondstoffen, vuilstortplaatsen en recyclinginstallaties.

Nikola heeft deze maand een intentieverklaring getekend om een engineeringteam samen te stellen om de accu’s in preproductie te nemen. Meer daarover wordt bekend op Nikola World 2020, in de tweede helft van volgend jaar. Op Nikola World zal de fabrikant de accu’s tonen terwijl ze worden geladen en ontladen.

“Dit is de grootste vooruitgang die we ooit hebben gezien in de wereld van accu’s,” zei Trevor Milton, CEO van Nikola Motor Company. “We hebben het niet over kleine verbeteringen; we hebben het over het verdubbelen van de batterijcapaciteit van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon. We hebben het over het verdubbelen van het bereik van BEV’s en waterstof-elektrische voertuigen over de hele wereld. Nikola is in gesprek met klanten voor vrachtwagenbestellingen die meer dan tien jaar productieslots kunnen vullen en Nikola ertoe kunnen aanzetten om de beste vrachtwagenfabrikant ter wereld te worden in termen van omzet. Waarom zouden we zo’n vooruitgang voor onszelf houden”, aldus Milton. Vanwege de impact die deze technologie zal hebben op de maatschappij en de uitstoot, wil Nikola het intellectuele eigendom (IP) delen met andere OEM’s, zelfs concurrenten, die bijdragen aan de Nikola IP-licentie en een nieuw te vormen consortium.

Nikola toont de accu’s die worden opgeladen en ontladen aanhet publiek bij Nikola World. De datum van Nikola World wordt binnenkort bekendgemaakt, maar zal naar verwachting in de herfst van 2020 zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer