Nog dit jaar proef met PHEV-trucks in zero-emissiezones • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nog dit jaar proef met PHEV-trucks in zero-emissiezones

Het is mooi dat elektrische trucks straks emissievrij in de binnensteden gaan rijden, maar de plug-in hybride truck kan dat ook. Deze versie kwam er echter toe nu toe wat bekaaid af bij beleidsmakers, maar nu blijkt dat ook die best goed kunnen bijdragen aan een schonere lucht in de stadscentra. Voor dit najaar staat een proef op de agenda.

Er is al een eerste ronde geweest om de verkenning van de mogelijkheden om PHEV-vrachtvoertuigen toe te laten in zero- emissiezones te verkennen en na een tweede fase is de conclusie dat handhaving van PHEV-vrachtvoertuigen in ZE-zones technisch en juridisch goed mogelijk is. Technisch is het goed mogelijk om zowel de aandrijvingswijze (elektrisch/brandstof) als de locatie (binnen zone) te registreren en valideren. Fraude is technisch voorstelbaar op de CAN-bus (Controller Area Network, manier om voertuigdata te communiceren) en GPS niveau (locatiebepaling), maar kan goed herkend worden. GPS-manipulatie of -storing kan met validatie(s) zichtbaar gemaakt worden. CAN-bus manipulatie is complexer van aard, maar kan met plausibiliteitchecks grotendeels gemitigeerd worden.

Het basismodel voor een integrale systeeminrichting kan als volgt vorm gegeven worden:

  • vervoerders kiezen uit gecertificeerde aanbieders (‘service providers’) die diensten (bijv. via Fleet Management Systemen) aanbieden die vrijwel real-time ‘compliance’ met regelgeving aan de instanties aantonen. Deze aanbieder kan een derde partij zijn, of een OEM (Original Equipment Manufacturer);
  • gecertificeerde Service Providers (CSP) registreren de aandrijvingsvorm (elektrisch/brandstof) en de locatie (in / buiten zone). Deze CSPs tonen de overheid aan dat een voertuig binnen een zone niet ZE rijdt;
  • de overheid bepaalt certificeringseisen (systeem- en serviceverificatie) voor de CSP’s die tevens aanbieder zijn van hard- en software (Fleet Management). De overheid toetst op naleving van de certificering en gebruik van de dataprotocollen, beheert op operationeel niveau de overtredingsinformatie en is de handhavende partij.

Dit najaar moet er een ‘proof of concept’ komen om te zien of de systeminrichting zoals hierboven beschreven in de praktijk werkt.

TTM.nl reed al meerdere keren met plug-in hybride trucks en die bleken in de praktijk uitstekend emissievrij door stadscentra te kunnen rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer