Ga naar hoofdinhoud

Scania opent eigen accu-assemblagefabriek

Scania heeft haar eigen accu-assemblage geopend in haar thuisstad Södertälje. De ingebruikname van de nieuwe fabriek maakt serieproductie van Scania’s BEV-trucks mogelijk.

“Ik ben ontzettend trots op alle collega’s die zich hiervoor met hart en ziel hebben ingezet. Bij Scania hebben we ons tot doel gesteld om de verschuiving naar een duurzaam transportsysteem te stimuleren. Met de assemblage van accu’s in ons bedrijf hebben we een van de belangrijkste voorwaarden geschapen om de verschuiving naar elektrificatie te versnellen”, zegt Christian Levin, President en CEO van Scania.

In 2030 streeft Scania naar 50 procent verkoop van elektrische voertuigen. Als we verder kijken, kan elk transport elektrisch zijn. “De verschuiving naar geëlektrificeerde oplossingen is de grootste transformatie in de geschiedenis van transport en 2023 is het jaar waarin het echt van start gaat. De bewijzen worden één voor één geleverd en de investering van 1,5 miljard SEK in deze nieuwe accu-assemblage is er daar één van”, vervolgt Levin.

In april onthulden Scania en Northvolt een gezamenlijk ontwikkelde accucel voor zwaar transport met uitstekende prestaties en een lage CO2-voetafdruk. De cel wordt geproduceerd in de gigafabriek Northvolt ETT in Noord-Zweden en zal vanaf 5 september worden geassembleerd tot pakketten in de nieuwe fabriek van 18.000 vierkante meter in Södertälje, waardoor de serieproductie van Scania’s premium elektrische trucks voor regionaal transport van start kan gaan.

Door de assemblagefabriek naast de chassislijn in Södertälje te plaatsen, die deze zomer opnieuw is ontworpen voor grootschalige productie van elektrische voertuigen, zijn de voorwaarden voor snelle en efficiënte productiestromen aanwezig. De batterijassemblage biedt werk aan 550 Scania-collega’s en is sterk geautomatiseerd, van binnenkomende goederen via productie tot aflevering.

“Ondanks een snel veranderend zakenlandschap, blijft onze belofte om onze klanten altijd op de eerste plaats te zetten. Premium zijn betekent dat we oplossingen leveren die zowel van de hoogste kwaliteit als duurzaam zijn. De cel die wordt geassembleerd tot modules en packs is hier een perfect voorbeeld van. Hij heeft de capaciteit om vrachtwagens 1,5 miljoen kilometer van stroom te voorzien – gelijk aan de levensduur van een vrachtwagen. Het is een voorrecht om samen met al onze partners en klanten aan verandering te werken”, zegt Marcus Holm, Hoofd Productie en Logistiek bij Scania.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer