Ga naar hoofdinhoud

Subsidieregelingen voor laadinfrastructuur in de maak

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt momenteel aan twee subsidieregelingen voor laadinfrastructuur. Eén voor publieke en één voor private logistieke infrastructuur. De regelingen gaan naar verwachting begin 2024 van start.

Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer. Ze wijst er in haar brief op dat vanaf de start van de vrachtwagenheffing de netto-opbrengsten in overleg met vertegenwoordigers van de vervoerssector ook aangewend kunnen gaan worden voor logistieke laadinfrastructuur.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen

Het ministerie wil dat er zo snel mogelijk een dekkend netwerk van laadinfra voor trucks komt. De staatssecretaris verwijst naar een onderzoek van ElaadNL, dat laat zien dat naar verwachting zo’n 80 procent van de laadvraag plaats zal vinden bij private laadlocaties, op depot, bij de klant of leverancier. Toch is volgens het ministerie een dekkend netwerk van publieke logistieke snellaadlocaties een cruciale randvoorwaarde voor bedrijven om met vertrouwen de overstap naar elektrisch vervoer te maken. Dit doorbreekt de kip-ei discussie over voertuig versus laadpunt en geeft bedrijven het vertrouwen dat vrachtwagens onderweg kunnen (snel)laden wanneer dat nodig is. Daartoe wordt ingezet op opladen bij verzorgingsplaatsen, maar ook het programma LoLa hoort daarbij. LoLa moet tot 2028 de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van publieke logistieke laadinfrastructuur aanjagen. Daarbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met de NAL-samenwerkingsregio’s, gemeenten en netbeheerders. Op dit moment is de verwachting dat met LoLa een bijdrage kan worden geleverd aan de versnelde realisatie van 60 publieke laadlocaties. Daarbij zal het gaan om locaties op plekken waar de toekomstige laadbehoefte van vrachtwagens naar verwachting hoog zal zijn.

Ook komt er een Pilotprogramma Living Lab Heavy Duty Laadpleinen. “Het is belangrijk dat er de komende jaren zo veel mogelijk ervaring en kennis wordt opgedaan over het laden in de praktijk. Ik heb daarom aan Rijkswaterstaat de opdracht gegeven om voor het project Living Lab Heavy Duty Laadpleinen een samenwerking met de markt aan te gaan en op een zestal laadpleinen voor vrachtwagens aan de hand van relevante kennisvragen onderzoek te doen naar de ontwikkeling en demonstratie van innovatieve laadconcepten voor zware voertuigen, in termen van techniek, ruimtelijke inpassing, integratie met het energiesysteem, effecten op logistieke processen en markt/businessmodellen”, zo schrijft de staatssecretaris.

Netcongestie en netcapaciteit zijn belangrijke onderwerpen als het gaat om laadinfrastructuur voor vrachtwagens. Het elektrisch laden van vrachtwagens vraagt vanwege de hogere laadvermogens om aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit en transportcapaciteit om dit voldoende snel te kunnen doen. Het totale energieverbruik in Nederland schommelt al jaren rond de 120 TWh. De elektrificatie van mobiliteit zal in 2035 naar verwachting leiden tot een additionele elektriciteitsvraag van 20 TWh, waarvan 8,6 TWh de vraag voor het opladen van elektrische bestel- en vrachtwagens betreft. De schaarste in netcapaciteit laat zich sterk voelen in de verduurzaming van logistiek. Aan de hand van praktijkcases zal er in de nabije toekomst naar dit nijpende probleem worden gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer