Supersnelle laadpalen NXT Mobility werken ook bij overbelast netwerk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Supersnelle laadpalen NXT Mobility werken ook bij overbelast netwerk

NXT Mobility gaat laadpalen leveren die auto’s snel kunnen opladen terwijl het stroomnet overbelast is. Dat is mogelijk dankzij ingebouwde bufferaccu’s die worden bijgeladen op rustige momenten op het stroomnetwerk, bijvoorbeeld ’s nachts.

Hoewel er incidenteel al sinds 2021 op kleine schaal mee is geëxperimenteerd, zijn er voorzover bekend nog geen voorbeelden van werkende snelladers met een geïntegreerde accubuffer die grootschalig worden toegepast. Deze speciale laadpalen moeten een bijdrage leveren aan het tegengaan van het groeiende probleem in Nederland dat het aantal elektrische personenauto’s en vrachtwagens toeneemt terwijl het stroomnet vooralsnog onvoldoende is uitgebouwd.

Het probleem van overbelasting van het net door het toenemende aantal elektrische voertuigen, maar ook door meer vraag naar stroom in het algemeen, speelt vooral in de provincies Noord-Holland, Friesland, Noord-Brabant en Gelderland. Daarnaast wordt op bedrijfsterreinen door heel het land het tekort aan laders steeds groter.

Tweehonderd kilometer

Het opladen van een personenauto voor een rijafstand van zo’n tweehonderd kilometer aan een laadpunt thuis duurt doorgaans met een 11kW lader 300 minuten. Met een snellader van 50kW kost dat een uur. Het nieuwe apparaat, dat geleverd wordt door het Alkmaarse bedrijf NXT Mobility, kan met een inputvermogen van 22 kW in ongeveer twintig minuten tijd een voertuig volledig opladen met een laadvermogen van maximaal 300kW.

Overigens zijn er momenteel nog nauwelijks elektrische auto’s die dergelijke laadsnelheden aankunnen. De verwachting is dat dat de komende jaren snel verandert.

Er waren afgelopen januari volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur in heel Nederland 1920 snelladers met een capaciteit van 100kW of meer. Daar zitten voor zover bekend geen snelladers bij met een geïntegreerde accubuffer.

Enkele weken geleden sloeg de RAI Vereniging, die de rijwiel- en auto-industrie vertegenwoordigt, al alarm over het tekort aan laadmogelijkheden dat er bestaat, zowel voor trucks als voor personenauto’s. De overheid heeft zich tot doel gesteld dat Nederland in 2050 emissieloos moet rijden, maar die doelstelling dreigt niet gehaald te worden vanwege het haperende stroomnetwerk.

“Het stroomnetwerk in Nederland is in een razend tempo aan het verstoppen, onder andere vanwege het toenemende aantal elektrische voertuigen, niet alleen personenauto’s maar ook elektrische bedrijfs- en vrachtwagens”, aldus Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility. “Snelladers met geïntegreerde accu’s gaan, zo verwachten we, een belangrijke stap vormen voor de samenleving om toch aan de groeiende vraag te voldoen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer