Tesla Semi komt volledig geladen tot 1000 km! (ja maar…) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tesla Semi komt volledig geladen tot 1000 km! (ja maar…)

Tesla heeft haar Semi elektrische truck al in 2017 aan de wereld gepresenteerd, maar is nog altijd niet toe aan productie. Wel wordt er volop getest, zelfs met lading. Op internet wordt nu beweerd dat een 34 tons zware combinatie met een Tesla Semi tot wel 600 mijl (bijna 1000 km) ver kan komen op één acculading. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Op een parkeerplaats van de California Highway Patrol bij Truckee (what’s in a name…) in Californië hield een van de test-Semi’s halt en konden de politieagenten even kletsen met de chauffeur. Die vertelde dat de Semi samen met de met betonblokken geladen oplegger iets meer dan 34 ton woog, iets minder dan de 36 ton die is toegestaan. In die configuratie voldeed de Semi makkelijk aan de verwachte actieradius en overschreed die zelfs, aldus de chauffeur. Volgens Tesla CEO Elon Musk kan de Semi 600 mijl oftewel bijna 1000 km ver rijden.

De California Highway Patrol vond het allemaal prachtig. “Electric trucks are definitely the future. We look forward to seeing more electric trucks on the road”, aldus de CHP op Facebook, maar volgers op Facebook sloegen aan het rekenen en waren kritischer.

Op de flatbed trailer liggen negen betonblokken, volgens de critici per stuk 1500 kg zwaar. In totaal zijn er negen stuks dus de lading weegt 13,5 ton. Dat zou bij een totaalgewicht van 34 ton dus betekenen dat de Semi en de trailer bij elkaar goed zijn voor 20,5 ton. De oplegger weegt in deze uitvoering niet veel,. Schattingen gaan uit van een minimumgewicht van de Semi van 15 ton.

Toegegeven, het is wat natte-vingerwerk, maar uit rekensommetjes als deze blijkt dat een ‘full truck load’ met een Tesla Semi toch heel wat anders gaat worden dan met een conventionele dieseltruck, de fabuleuze 1000 km range ten spijt.

De ‘reageerders’ op de post van CHP zijn trouwens ook niet helemaal tevreden over de ladingzekering van de betonblokken en het ontbreken van een kopschot op de trailer.

Foto’s: Facebook California Highway Patrol

3 reacties op “Tesla Semi komt volledig geladen tot 1000 km! (ja maar…)

 • Henk

  Als dat betonblokken zijn zoals wij ze hier kennen wegen ze meer dan 1500 kg stuk.
  De meest voorkomende maat hier is 80x80x160cm en die wegen 2200-2400kg stuk.
  De blokken op de foto zien er niet veel kleiner uit als die maat.

 • Zever

  Lijkt wel een camper die cabine..

 • wout

  Wat een slechte berekening, het prototype is qua gewicht heel erg anders dan het uiteindelijke productiemodel. Waarschijnlijk zitten hier nog de oude batterijen in, niet de nieuwe 46-80 batterijen van de ‘battery day’. Aan dit artikel heb je dus eigenlijk exact helemaal niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer