VIDEO – DHL bestelt 12 elektrische vrachtvliegtuigen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – DHL bestelt 12 elektrische vrachtvliegtuigen

DHL Express en Eviation, de Amerikaanse fabrikant van volledig elektrische vliegtuigen, melden dat DHL 12 volledig elektrische Alice eCargo-vliegtuigen bij Eviation bestelt. Met deze verbintenis wil DHL een elektrisch Express-netwerk opzetten en een pioniersstap zetten naar een duurzame toekomst van de luchtvaart. De Alice van Eviation is het eerste volledig elektrische vliegtuig, dat luchtvaartmaatschappijen – zowel vracht- als passagiersvervoer – in staat stelt een emissievrije vloot te exploiteren. Eviation verwacht het elektrische Alice-vliegtuig in 2024 aan DHL Express te leveren.

“Wij geloven heilig in een toekomst met emissievrije logistiek”, zegt John Pearson, CEO van DHL Express. “Daarom volgen onze investeringen altijd de doelstelling om onze carbon footprint te verbeteren. Op onze weg naar een schone logistiek speelt de elektrificatie van elke transportmodus een cruciale rol en zal ze aanzienlijk bijdragen tot onze algemene duurzaamheidsdoelstelling van nuluitstoot. DHL Express werd opgericht in 1969 en staat al tientallen jaren bekend als een pionier in de luchtvaartindustrie. We hebben met Eviation de perfecte partner gevonden omdat zij ons doel delen, en samen zullen we een nieuw tijdperk van duurzame luchtvaart binnenstappen.”

Alice kan gevlogen worden door één piloot en zal 1.200 kilogram (2.600 lbs) vervoeren. Het duurt 30 minuten of minder om het toestel per vlieguur op te laden en het heeft een maximaal bereik van 815 kilometer (440 nautische mijlen). Alice werkt in alle omgevingen die momenteel door zuigervliegtuigen en turbinevliegtuigen worden bediend. De geavanceerde elektromotoren van Alice hebben minder bewegende delen om de betrouwbaarheid te verhogen en de onderhoudskosten te verlagen. Haar besturingssoftware controleert voortdurend de vluchtprestaties om een optimale efficiëntie te garanderen.

“Vanaf dag één hebben we een gedurfd doel gesteld om de luchtvaartindustrie te transformeren en een nieuw tijdperk te creëren met elektrische vliegtuigen”, zegt Eviation CEO Omer Bar-Yohay. “Samenwerken met bedrijven zoals DHL, die de leiders zijn in duurzaam e-cargo transport, is een bewijs dat het elektrische tijdperk is aangebroken. Deze aankondiging is een belangrijke mijlpaal in ons streven om de toekomst van het vliegen over de hele wereld te transformeren.”

Het toestel is ideaal voor feederroutes en vereist minder investeringen in stationsinfrastructuur. De Alice kan worden opgeladen terwijl er geladen en gelost wordt, wat zorgt voor snelle doorlooptijden die de strakke schema’s van DHL Express respecteren.

“Mijn complimenten aan Eviation voor de innovatieve ontwikkeling van het volledig elektrische Alice-vliegtuig”, zegt Travis Cobb, EVP Global Network Operations and Aviation voor DHL Express. “Met het bereik en de capaciteit van Alice is dit een fantastische duurzame oplossing voor ons wereldwijde netwerk. Het is onze ambitie om een substantiële bijdrage te leveren aan de vermindering van onze CO2-voetafdruk, en deze verbeteringen in vloot en technologie zullen een grote bijdrage leveren aan het bereiken van verdere CO2-reducties.  Voor ons en onze klanten is dit een zeer belangrijke stap in onze decarboniseringsreis en een stap voorwaarts voor de luchtvaartindustrie als geheel.”

Met innovatie, prestaties en duurzaamheid als uitgangspunten, creëert Eviation een nieuw tijdperk in de luchtvaart met het volledig elektrische Alice vliegtuig. Alice is speciaal ontworpen om te kunnen worden geconfigureerd voor e-cargo of passagiers. Het volledig elektrische Alice-vliegtuig van Eviation staat op het punt om later dit jaar zijn eerste vlucht te maken.

“De volgende keer dat u een pakket op aanvraag bestelt, controleert u of het werd geleverd met een emissievrij vliegtuig zoals DHL zal doen,” zei Eviation Executive Chairman Roei Ganzarski. “Met on-demand shopping en leveringen in een constante opmars, stelt Alice DHL in staat om een schone, stille en goedkope operatie op te zetten die meer mogelijkheden zal bieden voor meer gemeenschappen.”

Het CO2-vrij maken van haar activiteiten is een van de belangrijkste pijlers van de nieuwe routekaart voor duurzaamheid van DPDHL Group die in het eerste kwartaal van 2021 werd aangekondigd. De Groep investeert tegen 2030 in totaal 7 miljard euro (Opex en Capex) in maatregelen om zijn CO2-uitstoot te verminderen. De middelen zullen met name gaan naar elektrificatie van de last-mile bezorgvloot, duurzame vliegtuigbrandstoffen en klimaatneutrale gebouwen. Op weg naar de doelstelling van nuluitstoot in 2050, die al vier jaar van kracht is, verbindt de onderneming zich tot nieuwe, ambitieuze tussentijdse doelstellingen. In het kader van het befaamde Science Based Target Initiative (SBTi) heeft Deutsche Post DHL Group zich er bijvoorbeeld toe verbonden om zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer