VIDEO - HAVI de weg op met PHEV-Scania • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – HAVI de weg op met PHEV-Scania

Logistiek dienstverlener HAVI neemt voor haar Nederlandse activiteiten een Scania plug-in hybride truck (PHEV) in gebruik.

HAVI werkt al lang aan het verduurzamen van  haar wagenpark, met onder meer de inzet van LNG-voertuigen. Maar ook elektrificatie is een belangrijk onderdeel van de algemene duurzaamheidsstrategie van HAVI. De beperking van CO2-uitstoot is een reden voor elektrificatie, maar ook de invoering van een groeiend aantal zero emissie zones in steden zorgt voor HAVI’s focus op duurzaamheid.

Twee jaar geleden al heeft HAVI samen met Scania een onderzoek gedaan naar de inzet van semi-elektrische trucks in de stad. Dit project – waarbij werd gekeken naar stille en emissievrije leveringen buiten de piekuren – liet een vermindering van 44 procent van de CO2-uitstoot zien in vergelijking met een reeds verminderde uitstoot door het gebruik van hernieuwbare diesel en een verbetering van 30 procent van de transportefficiëntie.

De geleerde lessen in Stockholm worden nu toegepast in Nederland, waar de nieuwe PHEV twee of drie keer per dag tussen het distributiecentrum (DC) van HAVI in Amersfoort en het centrum van Amsterdam zal rijden.

Anne-Marie Verouden, Sustainability Lead North-West Europe van HAVI: “Duurzaamheid gaat verder dan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het is dus belangrijk om op te merken dat deze nieuwe truck ook een aantal andere duurzaamheidsfactoren aanpakt, met name de menselijke factor. De feedback van onze chauffeurs is op een aantal belangrijke punten zeer positief. Ze zijn bijvoorbeeld trots op de complimenten die de PHEV van het publiek krijgt, met name over hoe geweldig hij eruit ziet en hoe rustig hij werkt. Het geluidsniveau in de cabine is ook lager en de chauffeurs werken tijdens de daluren, wanneer er minder opstoppingen op de wegen zijn. Dit alles leidt tot minder vertragingen, een lager stressniveau en een grotere tevredenheid over het werk.”

Over de operationele mogelijkheden van de PHEV zegt Michiel Degen, Operations Manager van HAVI in Nederland: “Dit voertuig is van begin tot eind ontworpen met de planeet en de mensen in gedachten. Het zal nu de  geluidsarme, temperatuur gecontroleerde levering naar een hoger niveau tillen terwijl we onze gang naar nul-emissie versnellen.” Hans Binnendijk, Sustainable Solutions Manager van Scania Nederland, voegt hieraan toe: “De samenwerking met HAVI was een van de eerste in zijn soort en heeft al veel bereikt. Elektrificatie zal een centrale rol spelen in een duurzaam transportsysteem en onze samenwerking met vooruitstrevende klanten als HAVI is belangrijk voor Scania’s werk met elektrificatie, aangezien alle belanghebbenden zeer goed op de hoogte zijn van het leerproces. Scania kiest voor een veelzijdige benadering van geëlektrificeerd transport, met onderzoek naar verschillende soorten hybride technologieën op biobrandstof, maar ook naar volledig elektrische voertuigen en verschillende oplossingen voor het laden. We kijken ernaar uit om nog meer te bereiken met HAVI, nu onze gezamenlijke strategie Nederland bereikt.”

Naast de samenwerking met Scania was het voor deze belangrijke stap in HAVI’s elektrificatieproces ook nodig om samen te werken met een aantal andere gewaardeerde partners gedurende 18 maanden. Onder hen waren onder andere Addvolt, Carrier, Heiwo en Bakker. Michiel Degen benadrukt de waarde van hun bijdrage: “We willen hen allemaal bedanken voor de professionaliteit en de passie die ze aan dit project hebben meegegeven. We kijken er naar uit om verder met hen samen te werken nu onze elektrificatietraject in een stroomversnelling komt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer