VIDEO: Scania presenteert elektrische trekker • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO: Scania presenteert elektrische trekker

Scania introduceert elektrische vrachtwagens voor regionaal langeafstandsverkeer. Dat betekent dat er batterij-elektrische Scania’s op de markt komen met een R of S slaapcabine. Echte trekkers dus, en daar zit de Nederlandse markt op te wachten.

 “Deze introductie betekent een belangrijke mijlpaal voor ons en voor onze partner”, zegt Christian Levin, Scania’s CEO. “We vergroten nu ons aanbod in alle dimensies door nieuwe mogelijkheden te bieden voor een brede waaier aan klanten en het hele ecosysteem van het vervoer. Deze vrachtwagens maken deel uit van oplossingen die alle mogelijkheden bevatten waar elektrificatie van de transportsector om vraagt.”

Scania’s nieuwe generatie BEV-vrachtwagens is gebaseerd op klassieke hoekstenen van Scania, zoals modulariteit, duurzaamheid en een totaal bedrijfsrendement dat de verwachtingen van conventionele vrachtwagens kan evenaren of zelfs overtreffen. En de nieuwste elektrische vrachtwagens van Scania gaan vergezeld van alle steun met operationele factoren en diensten die er complete oplossingen van maken, met o.a. oplaad-, financierings-, verzekerings- en onderhoudsvoorzieningen.

“De toevoeging van deze oplossingen aan de portfolio van Scania is een grote stap voorwaarts voor klanten die voorop willen lopen”, zegt Fredrik Allard, Senior Vice President en Hoofd Elektrificatie bij Scania. “We maken de overgang voor onze klanten eenvoudiger door er belangrijke waarden van de klant in op te nemen, zoals een hecht partnerschap en zero-emissie.”

 Met de nieuwe vrachtwagens van Scania zullen de klanten bakwagens of trekker-opleggercombinaties kunnen gebruiken; zoals temperatuurgecontroleerde transporten. De actieradius varieert naar gelang van het gewicht, de configuratie en de topografie, maar een 4×2-trekker met zes batterijen kan tot 350 km tussen elke oplaadbeurt rijden, met een gemiddelde snelheid van 80 km/u op snelwegen. Vaste routes die voorzien in een geplande oplading in het thuisdepot of op de bestemming zijn het gunstigst. Gelegenheidsladen tijdens de verplichte 45 minuten rust van de bestuurder zal de actieradius uiteraard vergroten.

 “Scania heeft nu een volwassenheid bereikt wat ons geëlektrificeerde aanbod betreft”, zegt Allard. “Met deze belangrijke aanvulling op onze bestaande hybrides en de BEV’s voor stadsdistributie die we in 2020 hebben geïntroduceerd, kunnen we onze klanten nu een duurzame en veelzijdige portfolio van zero-emissie oplossingen bieden.”

De nieuwe BEV vrachtwagens van Scania kunnen aanvankelijk besteld worden als 4×2-trekkers of als 6×2*4-bakwagens. Een 4×2-trekker heeft een wielbasis van 4.150 mm nodig wanneer hij zes batterijen heeft, en profiteert dus van de verordening voor grotere voertuigafmetingen in Europa. GTW’s tot 64 ton, volgens de typische Scandinavische combinatie, kunnen worden gespecificeerd.

Het laadvermogen bedraagt tot 375 kW, wat betekent dat een uur laden als vuistregel zo’n 270 tot 300 km aan actieradius toevoegt. Het continu vermogen van een Scania 45 R of S bedraagt 410 kW (gelijk aan ongeveer 560 pk). De volgende generatie geëlektrificeerde vrachtwagens van Scania kan binnenkort besteld worden bij de geautoriseerde Scania dealers en de productie begint in de tweede helft van 2023.

“Het aanpakken van de wereldwijde CO2-uitdagingen betekent dat we allemaal op nieuwe manieren moeten produceren en consumeren”, zegt Levin. “Verminderen, hergebruiken en recyclen zijn altijd belangrijk geweest voor Scania. Het enige wat nog in de weg staat van een grote overgang naar een fossielvrij vervoerssysteem op basis van geëlektrificeerde oplossingen is een volledige oplaadinfrastructuur, maar ook daar zien we vooruitgang.”

De beschikbaarheid van oplaadoplossingen is inderdaad van cruciaal belang voor Europese klanten die op grotere schaal in BEV vrachtwagens willen gaan investeren. Scania heeft de handen ineengeslagen met wereldwijde partners, en met Scania als enig aanspreekpunt kunnen ze complete oplaadoplossingen aanbieden die zorgt voor een naadloze en toekomstbestendige ervaring voor BEV-klanten.

Eén reactie op “VIDEO: Scania presenteert elektrische trekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer