Ga naar hoofdinhoud

Volvo helpt hulpverleners bij incidenten met elektrische trucks

Volvo Trucks lanceert als eerste vrachtwagenfabrikant een Augmented Reality (AR) veiligheidsapp voor elektrische trucks, speciaal ontworpen om hulpverleners te ondersteunen in geval van nood. De app is ontwikkeld om snel waardevolle informatie van de elektrische truck te leveren aan de hulpverleners die ter plaatse komen om hen in real-time te begeleiden en een veilige redding te garanderen.

Elektrische vrachtwagens werken met andere technologie dan dieseltrucks. Met de hoogspanningssystemen die een zware elektrische truck kunnen aandrijven verandert ook de manier waarop we tegen noodsituaties aankijken, aangezien die een eigen reeks nieuwe veiligheidsparameters en -routines vereist.

“De algemene ambitie van Volvo Group is om 100 procent veilige producten te leveren. Wij zijn er trots op voorop te lopen in de revolutie van elektrische vrachtwagens met hoogwaardige oplossingen, maar wij erkennen ook het belang van het waarborgen van de veiligheid van eerstehulpverleners die bij een incident met een elektrisch voertuig worden opgeroepen”, zegt Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvo Group. “De nieuwe AR-app is een krachtig hulpmiddel dat de hulpdiensten kan ondersteunen bij het snel en veilig beveiligen van de locatie, terwijl het risico op letsel voor henzelf en anderen tot een minimum wordt beperkt.”

De Emergency Response Guide-app, nu gratis te downloaden in de Android en de Apple stores, biedt veiligheidsinformatie voor alle zware elektrische truckmerken van de Volvo Groep, waaronder Volvo Trucks, Renault Trucks en Mack Trucks. Voor Mack elektrische trucks worden de AR-functies in de loop van juni 2023 toegevoegd.  

Door een combinatie van connectiviteit, camera, sensoren, 3D-modellering en augmented reality overlays kan de veiligheidsapp eerstehulpverleners een gedetailleerd beeld geven van het voertuig. Hij biedt informatie over de locatie van hoogspanningskabels, accu’s en andere belangrijke onderdelen en stapsgewijze instructies voor het veilig afsluiten van de stroomvoorziening van het elektrische voertuig in geval van nood.

De veiligheidsapp is ontwikkeld door een team van deskundigen in de Research & Development-faciliteiten van Volvo Group in Zweden, Frankrijk en de Verenigde Staten. Naast augmented reality-informatie en 3D-modellen bevat de app ook alle veiligheidsdocumentatie met betrekking tot de elektrische truck, die voor de gebruiker van de app toegankelijk is zodra de truck is geïdentificeerd.

“De veiligheidsapp is getest in verschillende scenario’s uit de praktijk en heeft positieve feedback gekregen van first responders die hem in het veld hebben uitgeprobeerd”, zegt Vincent Barnoux, AR Expert & Business Solution Engineer bij Volvo Group.

De nieuwe Emergency Rensponse Guide app is verkrijgbaar in de Apple Store en in Google Play.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer