Ga naar hoofdinhoud

Waar kan ik publiek laden met mijn e-truck?

Met de steeds grotere beschikbaarheid van de elektrische truck en de entree ervan in het wagenpark van veel vervoerders, is de vraag ‘waar gaan we die e-trucks opladen’ meer dan gerechtvaardigd. Er wordt hard gewerkt aan publieke laadpunten en er is nu een mooie online viewer waar je kan zien waar die laadpunten precies liggen.

Waar moet je onderweg je elektrische truck bijladen? Vroeger werd geïmproviseerd, zo weet de Nationale Agenda Laadinfrastructuur nog. Zo kregen charge point operators regelmatig een belletje of ze langs mochten komen met een elektrische truck. De eerste publiek toegankelijke laadstations zijn nu ontwikkeld en de locatie van deze laadpleinen zijn inmiddels online beschikbaar gesteld in een kaart.

Laadpalen databeheerder Eco-movement heeft hier het voortouw in genomen. Zij hebben een inventarisatie gemaakt en deze als dataservice beschikbaar gesteld in o.a. de Clean Energy Hubs locatietool. Deze dataservice is in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) ontwikkeld. Zo kan RVO voor de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) monitoren hoe de logistieke laadinfrastructuur zich ontwikkelt. Rijkswaterstaat maakt de laadlocaties voor e-trucks zichtbaar om overheden en het bedrijfsleven op de hoogte te stellen van bestaande ontwikkelingen rondom de uitrol van laadstations. Uiteindelijk komt deze informatie ook beschikbaar in alle navigatie- en planningstools. Vanuit de NAL wordt deze informatie zoveel mogelijk geharmoniseerd in Europa, zodat er ook internationaal meer duidelijkheid komt voor de chauffeurs van e-trucks. Daarnaast is het Dashboard bedrijventerreinen beschikbaar die vanuit prognoses laat zien waar de verwachte laadvraag van vracht- en bestelvoertuigen ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer