‘Heeft u de groene kaart bij u? Nee, wel de witte…’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Heeft u de groene kaart bij u? Nee, wel de witte…’

Vanaf 1 juli 2020 is de ‘groene kaart’ – de internationale motorrijtuigverzekeringskaart – een ‘witte kaart’ geworden. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. Daarnaast volstaat officieel ook een elektronische versie. Dat meldt ondernemersorganisatie Evofenedex.

Het systeem van de ‘groene kaart’ (de internationale motorrijtuigverzekeringskaart) is gegrond op internationale afspraken tussen de nationale bureaus van autoverzekeraars, die samen de Council of Bureaux (CoB) vormen. Zij heeft beslist dat de nationale bureaus de verzekeraars mogen toestaan om hun internationale motorrijtuigenverzekeringskaart (de groene kaart) vanaf 1 juli 2020 uit te geven op een witte achtergrond (witte kaart).

Ook werd beslist dat het toezenden van het document vanaf 1 juli 2020 mag gebeuren op elektronische wijze. Of dit op internationaal vlak volledig doorgetrokken zal worden, valt nog af te wachten. Sommige bureaus zullen wellicht niet aanvaarden dat het document elektronisch wordt verstuurd door de verzekeraar. Daarom wordt geadviseerd om het exemplaar toch uit te printen en in het voertuig te leggen. Dat is sowieso handig voor het geval een voertuig verschillende bestuurders heeft, als er slecht internetbereik is,  en voor personen die niet over een smartphone beschikken.

30 juni 2020 was de laatste dag waarop het afdrukken van internationale verzekeringskaarten mag gebeuren op groen papier. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 zullen geldig blijven tot de vervaldag.

Op het verzekeringsbewijs staat in welke landen je verzekerd bent, met welk kenteken, tot wanneer je verzekering geldig is en hoe je schade kunt melden.

3 reacties op “‘Heeft u de groene kaart bij u? Nee, wel de witte…’

 • Moenen

  Wat een kolder… Politie kan gewoon in hun systeem de verzekering gegevens opzoeken. Ik vraag me af hoeveel vergaderingen er nodig zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen. Zeg schat wat was jou grootste prestatie dit jaar? Nou we hebben de kleur van de verzekering kaart vastgesteld.. zucht

  1. Martin

   De Iraanse politie? Succes daarmee.

 • Sander F.

  Hoeveel jaar zal het nog duren voordat het uitspreken van ‘de groene kaart’ verleden tijd is?

  Overigens, in de kop van het artikel lees ik (krijg de indruk) dat naast de kleur groen ook wit als printkleur is toegestaan. Maar, de één na laatste alinea maakt dan weer duidelijk dat de kleur groen gewoon niet langer toegestaan is.
  Jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer