Ga naar hoofdinhoud

Hyundai waterstoftrucks maken debuut in Nederland

Brandstoffenleverancier OG (OrangeGas) en Hyundai dealer Groenewold & Dijkhuizen starten een exclusief pilotproject met Hyundai af-fabriek waterstofvrachtwagens in Nederland, die geleverd worden vanuit Delfzijl. Met dit pilotproject willen zij de transitie naar zero emissie transport een boost geven door 30 waterstoftrucks in Nederland op de weg te zetten in combinatie met een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations.

Voor het pilotproject zijn 30 trucks gereserveerd voor Nederland vanuit de Aziatische fabrikant. Vruchtbare gesprekken tussen fabrikant en Groenewold zitten inmiddels in een afrondende fase om dit aantal fors te vergroten mits dit project een succes is. Het betreft in eerste instantie de af-fabriek geproduceerde Hyundai Xcient Fuel Cell, een 19 tons 4 x 2 bakwagenchassis geschikt voor diverse opbouwvarianten. De eerste demovrachtwagen wordt dit jaar geleverd. De capaciteit van de waterstoftank bedraagt 32.09 kg. De vrachtwagens kunnen tanken bij een 350 bar waterstoftankstation van OG.

Om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen, zekerheid te geven én voor een zo aantrekkelijk mogelijk tarief te laten rijden, wordt er hoogstwaarschijnlijk een pay-for-use model (lease) aangeboden. Wanneer de trucks rijden is het belangrijk data te verzamelen en te delen met het uiteindelijke doel zoveel mogelijk zero-emissie trucks op de weg te krijgen. Een soortgelijk pilotproject draait momenteel al in Zwitserland waar inmiddels de eerste vijftien van de in totaal beoogde vijftienhonderd waterstoftrucks zijn geleverd.Met tientallen waterstofprojecten werkt OG keihard aan het realiseren van haar ambitie om de grootste waterstof aanbieder te worden van Europa. Dit blijft niet alleen bij de uitrol van tankstations, ook zijn er grote ontwikkelingen op het gebied van groene productie en nu ook het beschikbaar maken en faciliteren van waterstof vrachtwagens. “Wij zijn doeners en wachten niet tot ontwikkelingen gebeuren, we laten ze gebeuren! We hebben veel klanten die alleen af-fabriek willen rijden. Daarom is de komst van deze trucks erg belangrijk voor de waterstofeconomie”, aldus Marcel Borger, CEO OG.

OG is naast waterstof leverancier vande  schone brandstoffen Bio-CNG, (snel)laders, HVO100, LBG en ED95. Met ruim 230 schone vulpunten in drie verschillende landen heeft OG een groot netwerk aan klanten die al schoon rijden en hier verder stappen in willen zetten.

Om het pilotproject te doen laten slagen zijn er betrouwbare waterstoftankstations in Nederland nodig. Groenewold & Dijkhuizen hebben hierbij veel vertrouwen in OG. Jan Groenewold licht dit toe: “Wij hebben al een tijdje een Bio-CNG tankstation voor de deur bij onze showroom. Sinds OrangeGas dit exploiteert hebben we meer klanten en is er nooit een storing. Zo moet het zijn.”


De gebroeders Groenewold zijn al sinds 2018 Hyundai FCEV dealer voor Noord-Nederland en beschikken over veel ervaring en kennis op waterstofgebied in Delfzijl. Ze zijn zeer succesvol in het verkopen van Hyundai auto’s en hebben een uitstekende service en onderhoudsafdeling. Inmiddels zijn ze ook al aardig bedreven in de verkoop van waterstofauto’s. Zo hebben zij er al 50 Hyundai Nexo’s/ ix35’s op de weg gezet. Daarnaast investeert Hyundai al ruim 10 jaar in waterstof technologie en heeft het sinds de introductie van haar eerste waterstofauto in 2012 ruime ervaring in deze technologie. Dit maakt Hyundai een zeer betrouwbare partner voor af-fabriek voertuigen waardoor voertuig en technologie op elkaar zijn afgestemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer