Kabinet wil investeren in infrastructuur, maar niet in láádinfrastructuur • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kabinet wil investeren in infrastructuur, maar niet in láádinfrastructuur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor 2023 12,3 miljard euro beschikbaar om Nederland ‘bereikbaar, veilig en leefbaar’ te houden. Dat geld gaat voor een deel naar infrastructuur, maar op de begroting is geen ruimte gemaakt voor laadinfrastructuur of andere aanpassingen voor grootschalige invoering van elektrisch vrachtvervoer.

De Nederlandse wegen, vaarwegen en spoor hebben onderhoud nodig. Daar trekt I&W fors geld voor uit. Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen investeren hier het komende jaar 4 miljard euro in. Er gaat 2 miljard naar spoor, 1 miljard naar wegen, 500 miljoen naar vaarwegen en 500 miljoen naar waterbeheer zoals dijken.

Minister Harbers investeert komend jaar 25 miljoen in meer veiligheid op Rijks-N-wegen. Op N-wegen vallen relatief veel verkeersslachtoffers. Door bijvoorbeeld de berm aan te pakken, kan de veiligheid op de weg beter worden. Harbers trekt hiervoor ook na 2023 geld uit, de totale investering bedraagt 200 miljoen euro over de periode 2023 tot en met 2026.

TLN ziet in de plannen van het kabinet dat het bedrijfsleven een te groot deel van de rekening moet betalen. Er zijn diverse lastenverzwaringen aangekondigd. Deze verzwaringen betreffen onder andere de vennootschapsbelasting, waarvan het tarief wordt verhoogd van vijftien naar negentien procent en de schijfgrens wordt verlaagd van 395.000 euro naar 200.000 euro. Daarnaast wordt in box 2 van de inkomstenbelasting een tweede schijf geïntroduceerd, waardoor de belastingdruk voor dga’s stijgt. Verder wordt ook de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd. Ook komt er BPM op nieuwe diesel bestelauto’s.

Tegelijkertijd blijft het onzeker hoe transport en logistieke ondernemers die kampen met flink gestegen energiekosten, gecompenseerd gaan worden. Het kabinet beoogt een prijsplafond voor elektriciteit en gas te introduceren. Zo wil de overheid het energie-intensieve mkb helpen met liquiditeitsversterking en verduurzaming. Deze plannen worden op dit moment verder uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk welke sectoren hier precies onder vallen. Wel is bekend dat de accijnskorting op diesel (11,0 cent) en LNG (4,1 cent) tot 30 juni 2023 doorloopt.

De miljoenennota 2023 voorziet niet in middelen waarmee de grootschalige toepassing van elektrische vrachtauto’s en laadinfrastructuur wordt geregeld. Op de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is slechts 4,5 miljoen euro ingeboekt voor de AanZet-subsidieregeling. Dat gaat enkel om de aanschaf van elektrische trucks en dat is onvoldoende om de transitie naar zero-emissie in de gewenste stroomversnelling te brengen.

Eén reactie op “Kabinet wil investeren in infrastructuur, maar niet in láádinfrastructuur

  • Geert-Jan Verbakel

    Het klopt niet dat er volgend jaar slechts 4,5 miljoen euro beschikbaar is voor de subsidie van zero-emissie vrachtwagens. Er is namelijk ook geld dat uit het potje van het Klimaatakkoord komt, maar dat pas bij de voorjaarsnota officieel wordt ingeboekt. Het nieuwe subsidieplafond voor AanZET wordt waarschijnlijk in november bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer