Ga naar hoofdinhoud

Eerste flexibele groepsenergiecontract in Amsterdamse haven

Bedrijven in de Amsterdamse haven hebben zich verenigd voor het allereerste flexibele groepsenergiecontract, melden netbeheerder Liander en diverse media. Dit contract is mogelijk gemaakt door nieuwe regels van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en biedt bedrijven in de haven de kans om gezamenlijk efficiënter gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Een oplossing als deze zou een uitkomst kunnen zijn voor het opstarten van laadpleinen.

De Amsterdamse haven kampt met een aanzienlijk tekort aan capaciteit op het stroomnet, waardoor veel bedrijven geen nieuwe of grotere aansluitingen kunnen verkrijgen. Liander wijst er echter op dat er gedurende de dag nog momenten zijn waarop het net niet volledig belast is. Het flexibele groepscontract, waarbij meerdere bedrijven een gezamenlijk contract delen, vormt een innovatieve oplossing voor dit probleem.

Dit samenwerkingsverband is mogelijk dankzij de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH), die real-time het energieverbruik van de deelnemende bedrijven monitort. Hierdoor kan het stroomgebruik van de bedrijven nauwkeurig op elkaar worden afgestemd, met als doel optimale benutting van het elektriciteitsnet.

Liander benadrukt dat bedrijven vaak slechts op enkele momenten per jaar de volledige capaciteit nodig hebben. Het flexibele groepscontract biedt de mogelijkheid om het energiemanagement te optimaliseren, met toepassingen zoals het aansturen van laadpleinen, het ontladen van grootschalige batterijen en het herplannen van zware bedrijfsprocessen.

Het gezamenlijke energiemanagementplatform, ontwikkeld door ECAH, stelt de deelnemende bedrijven in staat om opwekking en verbruik van elektriciteit binnen het collectief onderling uit te wisselen. Liander en ECAH hebben officieel getekend voor dit  flexibele groepscontract, een belangrijke mijlpaal voor de Amsterdamse haven, die momenteel als congestiegebied wordt beschouwd.

Hoewel Liander dit initiatief als een doorbraak ziet, wordt benadrukt dat deze oplossing nog niet direct beschikbaar is voor andere bedrijventerreinen. Het collectieve contract wordt momenteel beschouwd als een op maat gemaakte oplossing en is nog niet volledig schaalbaar, aldus Liander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer