Het demissionair kabinet wil werk maken van de uitbreiding van de logsitieke laadinfrastructuur. Voor laadinfrastructuur voor het wegtransport is 403,8 miljoen euro uitgetrokken en voor laadinfrastructuur voor de bouw 120 miljoen euro.
Dat schrijft demissionair staatssecretaris van I&W Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer. “De transitie naar elektrische voertuigen valt of staat met voldoende laadinfrastructuur. Hiervoor wordt de komende jaren flink geïnvesteerd om die op orde te brengen en te houden. Voor laadinfrastructuur voor het wegtransport is 403,8 miljoen euro uitgetrokken en voor laadinfrastructuur voor de bouw 120 miljoen euro. De komende periode ga ik aan de slag om hiervoor concrete plannen uit te werken”, aldus de staatssecretaris, die echter ook weet heeft van de netcongestie.
“Een belangrijke randvoorwaarde is de aanpak van netcongestie, anders komt de uitrol van vooral snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in het gedrang. Bij de uitbreiding en capaciteitsverdeling wordt de behoefte voor de mobiliteitssector meegenomen. In november van dit jaar de netbeheerders de kwantitatieve omvang van de discrepantie tussen de benodigde elektriciteitsinfrastructuur en hetgeen netbeheerders hebben aangegeven daadwerkelijk te kunnen realiseren in hun investeringsplannen (het ‘maakbaarheidsgat’) op. Vanuit elektrisch vervoer wordt bijgedragen aan het efficiënter gebruik van het net door onder andere in het kader van de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur) slim laden uit te rollen. Hiervoor wordt in oktober een intentieverklaring getekend met stakeholders zoals regionale overheden en netbeheerders. Doel van het NAL-project is slim laden voor zowel elektrische personen-, bestel- als vrachtauto’s toe te passen en dat in 2026 60 procent van alle laadsessies slim zijn”, zo schrijft de staatssecretaris.