10.000e Cursor gasmotor rolt van de band • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

10.000e Cursor gasmotor rolt van de band

FPT Industrial heeft onlangs in haar fabriek in het Franse Bourbon-Lancy het 10.000e exemplaar geproduceerd van de Cursor 13 NG, de motor die onder meer in de nieuwe Iveco S-Way zit. Tegenwoordig gebeurt die productie overigens met nieuwe Sherpa robots.

De Cursor 13 aardgasmotor, die voor het eerst werd onthuld in Turijn (Italië) in oktober 2017 tijdens de FPT Tech Day, heeft in iets meer dan drie jaar zich overtuigend gevestigd op de markt.

De Cursor 13 NG is volgens FTP momenteel de krachtigste 100 procent aardgasmotor die in het wegsegment beschikbaar is en de eerste zuivere aardgasmotor die speciaal voor langeafstandsritten werd ontwikkeld. Hij wordt geproduceerd in Bourbon-Lancy, de industriële fabriek van FPT in de Franse Bourgogne.

Die fabriek is opgericht in 1902 en produceert sinds 1998 motoren van de Cursor-reeks. De huidige productie omvat de C8-, C9-, C10-, C11-, C13- en C16-reeksen voor toepassingen op de weg, off-road, stroomopwekking en zeevaart, met 77 technische types en meer dan 5.700 beschikbare opties. De fabriek telt ongeveer 1.300 werknemers en is daarmee de belangrijkste werkgever in de regio.

Naast haar uitstekende productiecapaciteit en bekroonde kwaliteit – de fabriek behaalde in 2010 een zilveren medaille voor World Class Manufacturing – staat de Bourbon-Lancy-fabriek in de regio bekend om haar inzet voor duurzaamheid, met een aantal projecten die gericht zijn op het minimaliseren van de impact van industriële activiteiten en op het beschermen van de biodiversiteit van de omgeving, waardoor het de ideale thuisbasis is voor de meest succesvolle aardgasmotoren.

De Cursor 13 NG maakt gebruik van de geavanceerde technologieën en betrouwbaarheid van FPT Industrial, die zich bewezen hebben met meer dan 55.000 verkochte aardgasmotoren wereldwijd in de afgelopen 25 jaar, en levert een vermogen tot 460 pk bij 1.900 tpm en een koppel tot 2.000 Nm bij 1.100 tpm. De Cursor 13 NG werkt op 100 procent aardgas en is een gebruiksvriendelijke oplossing voor eindgebruikers, aangezien hij zowel op CNG (gecomprimeerd aardgas) als op LNG (vloeibaar aardgas) kan werken. De biomethaanoplossing is in staat om de CO₂-uitstoot tot bijna nul te reduceren.

Dankzij de stoichiometrische verbranding voldoet de Cursor 13 NG aan de emissienormen van Euro VI stap C met een eenvoudige en gemakkelijk te installeren driewegkatalysator met geen-EGR, geen-SCR en geen-DPF (regeneratievrije oplossing). Het CO₂-emissieniveau van de motor is aanzienlijk lager (-9 procent) in vergelijking met diesel en kan bijna nul bereiken bij gebruik van biomethaan. Tegelijk zorgt de Cursor 13 NG voor een PM-reductie van 98 procent en een NOx-uitstoot die 48 procent lager ligt in vergelijking met dieselmotoren die aan de Euro VI-normen voldoen. Bovendien verminderen aardgasmotoren de geluidshinder dankzij een vlottere en stillere verbrandingscyclus van de motor, waardoor de geluidshinder van het voertuig tijdens het gebruik aanzienlijk wordt verminderd tot minder dan 71 dB.

 Het zijn volgens FPT de werknemers van Bourbon-Lancy die de eer verdienen om de belangrijke mijlpaal van de 10.000e geproduceerde Cursor 13 te hebben bereikt. Dit sterke, uiterst bekwame en samenhangende team werd ook ondersteund door een nieuwe en zeer innovatieve groep werkbegeleiders: de Sherpa smart & mobile collaborative robots. Deze collaboratieve robots, geproduceerd door Sherpa Mobile Robotics, belichamen de toekomstige industrie 4.0-norm: ze maken het transport van ladingen en de goederenbehandeling nog eenvoudiger. Bovendien stroomlijnen ze stromen, besparen ze ruimte en verhogen ze de flexibiliteit in de hele productieketen, omdat ze zichzelf autonoom in hun werkomgeving kunnen lokaliseren en geen vastgelegde trajecten hebben.

De Sherpa-B-modellen die bij Bourbon-Lancy werken, zijn bestemd voor het vervoer van containers, maar ze kunnen ook worden gebruikt als tijdelijke basis voor bepaalde montagewerkzaamheden. Dankzij hun geringe afmetingen (950x600x650) zijn zij uiterst wendbaar, kunnen zij tot 200 kg laden en zich met een snelheid van maximaal 7 km/u verplaatsen. Hun belangrijkste rol bestaat erin de verschillende werkstations langs de productielijn in alle veiligheid te bevoorraden, zodat de risico’s van het manueel hanteren van zware onderdelen tot nul herleid worden en elke werknemer zich uitsluitend op zijn taak kan concentreren.

 “10.000 Cursor 13 NG-motoren is een ongelooflijke prestatie”, zegt Luc Bernardini, fabrieksdirecteur van Bourbon-Lancy. “Maar voor mij is het de zoveelste bevestiging van de uitmuntendheid van ons hele team en van de superioriteit van onze producten om een veilige en productieve energietransitie mogelijk te maken voor al onze klanten. We zijn vereerd door dit doel en we kijken nu al uit naar het bereiken van de volgende.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer