Ga naar hoofdinhoud

‘Vervoerders met LNG-trucks moeten nú ondersteuning krijgen’

Ondernemers die vrachtwagens rijden op LNG staat het water aan de lippen. Maatregelen, zoals aansluiten bij de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), zijn nu nodig om hen te ondersteunen. Bio-LNG Platform, Evofenedex en TLN hebben daarover een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gestuurd.

Niet alleen de mensen thuis en de bakker op de hoek gaan gebukt onder extreem hoge gasprijzen, ook transportondernemers die hebben geïnvesteerd in LNG trucks worden hard geraakt. Het prijsverschil met diesel is inmiddels opgelopen tot 50 cent per kilometer, voor een gemiddelde vrachtwagen die 120.000 km/jaar rijdt een verschil van 60.000 euro per jaar. Dat is voor een kleine ondernemer niet te dragen.

Hulp en steun voor getroffen ondernemers is hier op zijn plaats en geboden, vinden de organisaties. Dit temeer omdat het ondernemers zijn die koploper willen zijn in het verduurzamen van het vrachtverkeer. Zij hebben hun nek uitgestoken door te kiezen voor (bio-)LNG als schonere brandstof. Zij verwachtten en mochten redelijkerwijs verwachten dat de overheid de onrendabele top van deze schonere brandstof met actief verduurzamingsbeleid en passende instrumenten zou verkleinen en wegnemen. Zij krijgen echter nu de rekening gepresenteerd en dreigen door de disruptie op energiemarkten volledig kopje onder te gaan.

Het sterk opgelopen prijsverschil tussen diesel en LNG heeft ook zeer schadelijke gevolgen voor uw verduurzamingsbeleid, dat is gericht op reductie van CO2-emissies en verduurzaming van het vrachtvervoer. De ongeveer 1000 LNG-trucks die nu rondrijden, rijden al voor 20 tot 30 procent op bio-LNG en reduceren daarmee nu al ±0,2 Mton CO2. De briefschrijvers signaleren dat ondernemers die LNG-trucks exploiteren, om te kunnen overleven, hun LNG-trucks buiten gebruik stellen en terugvallen op vervuilender dieseltrucks.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft aangekondigd te werken aan een subsidieregeling voor het energie-intensieve MKB, de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Hoewel de gasrekening van ondernemers die op LNG rijden niet via de energieleverancier maar via de LNG-tankstation binnenkomt, behoren deze vervoerders ook tot de groep ondernemers met een veel te hoge gasrekening. Daarom roepen de organisaties de minister via een brandbrief op om ondernemers met LNG-trucks mee te nemen in de compensatieregeling die nu wordt ontworpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer