Ga naar hoofdinhoud

200 extra LZV-trajecten in Duitsland

Duitsland heeft recentelijk het Positivnetz, het LZV-wegennetwerk verder uitgebreid met 200 trajecten. De benodigde wetgeving hiervoor is in oktober gepubliceerd en direct daarna in werking getreden. Dat meldt TLN.

Sinds 1 januari 2017 zijn langere en zwaardere vrachtautocombinaties (LZV’s of Ecocombi’s) onder bepaalde voorwaarden toegestaan in Duitsland. De voorschriften hiervoor zijn vastgelegd in specifieke LZV-wetgeving, waarin ook de wegen zijn opgenomen waar LZV’s (ook bekend als Lang-Lkw) mogen rijden. Het Positivnetz omvat nu bijna alle snelwegen in Duitsland tot aan de grensovergangen met Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken, evenals veel belangrijke routes op het onderliggende wegennet.

200 nieuwe trajecten
De langverwachte uitbreiding omvat ongeveer 200 nieuwe trajecten, waarvan velen zijn aangevraagd door Nederlandse vervoerders. In sommige gevallen betreft het korte verbindingsstukken naar laad- en loslocaties waar LZV’s voorheen niet mochten komen. Na bijna drie jaar wachten op de nieuwe wetgeving zijn deze trajecten nu eindelijk beschikbaar, waardoor de inzet van LZV’s voor meer bedrijven interessant wordt, zowel vanuit milieu- als kostenoogpunt. Dit is met name relevant gezien de aanstaande forse verhoging van de Maut.

Maximumgewicht
Een beperkende factor blijft echter het maximumgewicht van 40 ton, wat voorlopig niet zal veranderen. De nieuwe 11e wijziging van de LZV-wetgeving met een overzicht van het volledige LZV-wegennetwerk in Duitsland kan hier worden gedownload. Een digitale kaart voor het Duitse LZV-wegennetwerk is nog niet beschikbaar.

Bron: TLN

2 reacties op “200 extra LZV-trajecten in Duitsland

  • Jan

    Beetje jammer van dat lage totaalgewicht.

  • Bas

    40ton is wel jammer. Dan beperk je de laz wel tot lage gewicht producten. 60ton zou beter zijn.

    Nog beter zou zijn gewicht per as. Maar dat is lastig om te handhaven.

    In nl binnenkort starten met superecocombi. 72ton 32m. Duo trailer. Hopelijk ga ik ze zien op de snelweg. Ziet er cool uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer