Ga naar hoofdinhoud

Denemarken test LZV’s tot 34 meter

Binnenkort rijden er extra lange vrachtwagens op de Deense wegen. Vanaf 2024 mogen de vrachtwagens langer worden en kunnen ze dus meer per voertuig vervoeren, wat een CO2-besparing oplevert. De LZV’s, of eigenlijk zijn het Super Eco Combi’s, die maximaal 34 meter lang mogen zijn, moeten transportbedrijven zo helpen te verduurzamen.

Minister van Transport Thomas Danielsen zal in oktober een wetsvoorstel presenteren dat het bij wijze van proef mogelijk maakt om op geselecteerde wegen in Denemarken extra lange vrachtwagens tot 34 meter te rijden. Tijdens de proef kunnen de lange vrachtwagens met dubbele opleggers in eerste instantie op het proefwegennet tussen Aarhus en Høje-Taastrup rijden.

“We moeten de wegen zo goed mogelijk gebruiken en daarom stellen we ons open om extra lange vrachtwagens te kunnen besturen waar de wegen dit toelaten. Wanneer een enkele vrachtwagen meer kan vervoeren, resulteert dit in minder CO2 en minder voertuigen op de wegen, en is daarom zowel een overwinning voor het klimaat als voor de verkeersopstoppingen”, zegt minister van Transport Thomas Danielsen.

In verband met de proefregeling zijn voor de extra lange vrachtwagens kleine aanpassingen aan het rijkswegennet noodzakelijk. Het zijn het Zweedse Wegendirectoraat en het Zweedse Transportagentschap die het experimentele wegennetwerk hebben geanalyseerd en plaatsen hebben geïdentificeerd waar veranderingen nodig zijn. Zo worden voor de lange vrachtwagens zogenaamde schakelplekken gecreëerd, zodat er ruimte is om ze uit elkaar te halen of in elkaar te zetten voordat ze verder kunnen op de rest van het wegennet.

“We moeten er niet alleen voor zorgen dat de wetgeving er is voor de dubbele opleggers. We moeten ook zorgen voor het fysieke kader, zodat het daadwerkelijk mogelijk en veilig is om met zulke lange vrachtwagens op de Deense wegen te rijden. We zijn daarom bezig met het inrichten van wisselplekken, zodat er voldoende ruimte is voor dubbele opleggers om het proefwegennet op te rijden”, zegt de minister.

Ook wordt er gewerkt aan het maken van samenwerkingsafspraken met onze buurlanden over het grensoverschrijdend rijden met LZV’s, zodat bijvoorbeeld Zweedse LZV’s door kunnen rijden op de Deense wegen zonder te hoeven herladen voordat ze de grens oversteken.

Voor het proefproject met dubbele opleggers is een wijziging van de Wegenverkeerswet nodig, zodat het mogelijk wordt om meer dan twee opleggers aan elkaar te koppelen. Het wetsvoorstel over deze combinaties, die we in Nederland Super Eco Combi’s noemen zal naar verwachting in oktober in het Deense parlement worden ingediend en op 1 januari 2024 in werking treden. De proef duurt vijf jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Foto ter illustratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer