Ga naar hoofdinhoud

Duitsers positief over LZV-proef

Het Duitse Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt) heeft halverwege de LZV-proef in Duitsland een positief tussenrapport gepubliceerd.

LZVDe LZV-proef in Duitsland duurt van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2016 en dus zijn we nu grofweg halverwege. Eind 2013 reden er zo’n 70 LZV’s bij circa 40 transportbedrijven in Duitsland. Dat aantal is minder dan verwacht, maar door de veelvoud aan configuraties is wel af te leiden dat het toelaten van LZV’s in welke configuratie dan ook geen probleem oplevert. Er is volgens het rapport dan ook geen groter verkeersrisico ten opzichte van andere vrachtwagens, en mocht dat toch wel zo zijn, dan is het beheersbaar. Dat is een belangrijk argument tegen alle criticasters die de LZV al vantevoren als ‘te gevaarlijk’ afwezen.

Het rapport stelt ook dat nu aangetoond is dat de LZV een grotere transportefficiency oplevert, concreet zijn dat brandstofbesparingen tussen de 15 en 25 procent. Verbeterpunten zijn er ook. Zo blijken parkeerplaatsen bij rust- en parkeerplaatsen niet in alle gevallen passend. Zeker met het stijgende aantal LZV’s zal aan deze en nog andere randvoorwaarden voldaan moeten worden. Een andere belangrijke conclusie van het rapport is, en ook die komt hard aan bij de criticasters, is dat de inzet geen afname van het railvervoer heeft veroorzaakt, maar uitsluitend een afname van het aantal vrachtwagencombinaties op de weg. Het rapport rekent voor dat één rit met een LZV 1,56 rit met een normale vrachtwagen inhoudt.

Lang-LKW tussenrapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer