Ga naar hoofdinhoud

Duitsland geeft meer ruimte aan LZV

Duitsland is klaar voor uitbreiding van het Positivnetz, de wegen waar met een LZV mag worden gereden. Het milieuministerie heeft de 11e verordening voor LZV’s die het transportministerie had voorgesteld, goedgekeurd.

Dat meldt het Duitse vakblad DVZ, al wordt nergens nog gemeld welke wegen worden opengesteld voor de lange en zware vrachtwagen. Ook de planning is nog onduidelijk. De uitbreiding is hoe dan ook een positief signaal in Duitsland, waar al decennia lang hard gestreden moet worden om de LZV op de weg te krijgen. Staatssecretaris van Transport Oliver Luksic is blij met het besluit. “Dit is een belangrijk signaal voor de logistiek en creëert de dringend noodzakelijke planningszekerheid voor de betrokken bedrijven. Niet alleen het klimaat profiteert hiervan. Er zijn ook duidelijke voordelen voor de belasting van de weginfrastructuur en de uitdaging van het chauffeurstekort.”

Ook branchevereniging DSLV is blij dat na twee jaar soebatten de nieuwe verordening er is, maar heeft ook nog wel vragen. “Helaas is het nog niet duidelijk of de “korte” lange vrachtwagen (type 1 verlengde oplegger) ook na 31 december 2023 nog gebruikt mag worden. Dit vereist ook een overeenkomst tussen de ministeries, waar het DSLV nu opnieuw op aandringt.”

Natuurlijk roerden ook de tegenstanders van de LZV zich weer. Verdedigers van milieu en spoorbelangen zongen gezamenlijk weer het oude liedje dat LZV’s niet konden bijdragen aan het oplossen van milieuproblemen en dat ze een gevaar op de weg zijn.

De Duitsers lopen met hun uitgebreide Positivnetz vooruit op richtlijnen van de Europese Commissie om de LZV ruim baan te geven in heel Europa. Daarover wordt later deze maand meer nieuws verwacht.

Bron: DVZ

Eén reactie op “Duitsland geeft meer ruimte aan LZV

  • Ron Lacet

    Doe het dan ook gelijk goed en sta grensoverschrijdende LZV’S toe met een tonnage limiet van 60 ton.
    Dat creëert minder transport bewegingen en stel een minimaal vermogen van 500 pk vast voor deze transporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer