Burgers Carrosserie heeft een dubbeldek city oplegger geleverd aan St. van den Brink. De oplegger kan worden gebruikt in een LZV-configuratie.
De dubbeldek city oplegger als onderdeel van een ecocombi is hot, want ook Jumbo Supermarkten gaat later dit jaar met eenzelfde oplegger rijden. Vervoerders en verladers vragen en zoeken steeds vaker naar duurzame transportoplossingen. LZV’s mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen, maar volgens Burgers is er ook voor dubbeldekopleggers sprake van een groeimarkt. Burgers ontwikkelde voor St. van den Brink een dubbeldek koel/vriesoplegger met de afmetingen en wendbaarheid van een citytrailer en geschikt als onderdeel van een LZV.
St. van den Brink is een transportbedrijf dat met 300 trekkende en 250 getrokken eenheden het ladingaanbod op maat vervoert. Een van de specialismen vormt de bevoorrading van supermarkten. Directeur Alex van den Brink: “Dat doen wij ondermeer voor de Sligro Food Group en de tot die organisatie behorende EMTÉ supermarkten. Als gevolg van overnames nam het aantal van deze supermarkten binnen ons verzorgingsgebied vorig jaar verder toe. Vanuit de duurzaamheidsgedachte bij zowel Sligro als onszelf probeer je het aantal ritten en de bijbehorende CO2 telkens weer verder terug te dringen. In dat kader kwam Sligro met de vraag of wij naar nieuwe vervoersconcepten wilden kijken, zoals deze compactere dubbeldekker. Een verzoek dat wij weer bij Ton Burgers van Burgers Carrosserie in Aalsmeer hebben neergelegd.”
De carrosseriebouwer ontwikkelde een PIEK gecertificeerde dubbeldek City oplegger met een lengte van 11,35 meter. De oplegger is uitgevoerd met twee gestuurde hydraulisch mechanische 9 tons Tridec-assen voor een grotere wendbaarheid. In combinatie met de 15 ton schoteldruk ligt het bruto totaal draagvermogen van deze oplegger op 33 ton. De binnenzijde kent diverse indeelmogelijkheden met koel- en vrieszones op boven- en onderdek. Beneden is plaats voor in totaal 22 winkeltrolleys en boven voor 40 trolleys. Duidelijk meer dan de 40 trolleys die er in een normale cityoplegger gaan. Ook zijn dit nog altijd 12 trolleys meer dan er in een reguliere 13,60 meter oplegger gaan. Om laden en lossen op locatie te vergemakkelijken is aan de achterzijde een afsluitende vier meter lange multideck laadlift geplaatst met een hefvermogen van 3 ton. Deze is op afstand bedienbaar en uitgevoerd met afrijplaten, een tipklep en op- en neerklapbare hekken.
Carrier voorzag de oplegger van een Vector 1850 MT (MultiTemp) in PIEK-uitvoering om zowel boven als beneden over voldoende koel- en vriescapaciteit te beschikken. Verder is de oplegger uitgevoerd met een smartbox voor het uitlezen van gewichten en kilometerstanden, maar ook voor de instelling van laad/loshoogten en vooraf ingestelde rijhoogten. Deze dubbeldek City oplegger past probleemloos op een B Double Dolly waardoor hij inzetbaar is als onderdeel van een LZV. Hiermee worden langere afstanden tot aan de stadsgrens in een keer afgelegd, waarna iedere oplegger afzonderlijk naar de supermarkt in de stad gaat. De compacte maatvoering en dubbele stuurassen zorgen daarbij voor een optimale wendbaarheid. Standplaats van deze nieuwe St. van den Brink oplegger is het Sligro DC in Putten, van waaruit de EMTÉ supermarkten in Noord-Oost Nederland dagelijks worden bevoorraad. De indeling met vier verschillende koel/vriesgedeelten maakt het mogelijk om alle goederen in een rit mee te nemen. Op die manier neemt het aantal ritten en kilometers af en dat draagt bij aan de milieudoelstellingen van verlader en vervoerder.