Ga naar hoofdinhoud

Hoe zwaar mag LZV nu precies wegen?

Hoe zwaar mag een LZV nu precies wegen? Daar is veel onduidelijkheid over, zeker sinds de komst van de kentekencard. Het kentekenregister biedt uitkomst, schrijft TLN.

Rotra nieuwe LZV uitgelichtVrachtauto’s of combinaties mogen in Nederland maximaal 50 ton wegen. Voor een ecocombi ligt de grens op 60 ton. Maar lagere gewichten zijn ook mogelijk. Hoe weet je nu wat het maximum toegestane gewicht is?

De informatie voor de maximum massa van een vrachtautocombinatie is te vinden onder de term F3 op het kentekenbewijs of de kentekencard van het motorvoertuig. Deze waarde geldt voor ‘gewone’ voertuigcombinaties. De hier vermelde maximale massa is daarom nooit hoger dan 50 ton.

De gegevens voor inzet in een LZV-combinatie zijn bij voertuigen met een kentekenbewijs onder het kopje Bijzonderheden te vinden. Ieder voertuig dat deel uitmaakt van een LZV-combinatie moet daar namelijk voor gekeurd zijn. Na goedkeuring staat onder Bijzonderheden vermeld dat het voertuig geschikt is voor inzet in een LZV-combinatie. Om voor een hoger treingewicht in aanmerking te komen, is een zogenaamde Zwaar Attest Verklaring van de fabrikant nodig. De fabrikant geeft hierin aan wat het maximum toegestane treingewicht van het betreffende voertuig is. Voor een trekkend voertuig met twee assen is het maximum voor een LZV begrensd op 57,5 ton, voor een trekker of motorwagen met drie assen is dat 60 ton. De RDW controleert de gegevens en vermeldt het maximum combinatiegewicht voor inzet in een LZV onder het kopje Bijzonderheden op het kentekenbewijs. Als er onder Bijzonderheden geen gewicht is ingevuld, geldt voor gebruik als LZV dezelfde waarde als onder F3 vermeldt. Als er helemaal niets over LZV-inzet vermeld staat, mag het trekkend voertuig niet in een LZV worden ingezet.

Met de komst van de kentekencard zijn veel gegevens van het kentekenbewijs vanwege ruimtegebrek komen te vervallen. De informatie op de card bevat enkel gegevens voor inzet van het voertuig in een gewone combinatie. Alle gegevens voor inzet in een LZV (onder Bijzonderheden) staan er niet meer op. TLN heeft destijds met de RDW afgesproken dat alle ontbrekende informatie van de kentekencard in het kentekenregister wordt vermeld. Dat is ook gebeurd. Alle relevante voertuiginformatie inclusief de voor LZV-gebruik belangrijke informatie inzake het maximum combinatiegewicht zijn onder Bijzonderheden in het RDW-kentekenregister te zien. Die informatie is online via de site https://ovi.rdw.nl/ beschikbaar. Door een afdruk te maken van de gegevens onder Bijzonderheden en deze in het voertuig te leggen, is er altijd duidelijkheid over het maximum toegestane combinatiegewicht van het motorvoertuig in een LZV-combinatie. Daarmee kunnen veel problemen worden voorkomen.

Bron: TLN

 

5 reacties op “Hoe zwaar mag LZV nu precies wegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer