Het vervoer met afzetbakken of containers op LZV’s zorgt voor veel problemen. Steeds vaker worden boetes uitgeschreven omdat de bakken te lang zijn. De politie heeft aangegeven hier meer op te gaan handhaven. Ook over de meetwijze van de bakken is veel onduidelijkheid. Dat meldt TLN.
De problemen hebben betrekking op het vervoer van 40 m3 afzetcontainers. Dit is in de afvalsector een veel gebruikte maat. Het gaat om bakken met een buitenlengte van ca. 7m. Er passen er twee op een combi (bakwagen met aanhangwagen). Door de komst van de LZV (in 2000) werd het mogelijk nog een derde bak mee te nemen. Uit milieu- en efficiency oogpunt zijn steeds meer vervoerders naar LZV’s overgegaan. Inmiddels zijn er naar schatting tussen de 100 en 125 LZV’s voor het vervoer van afzetcontainers in gebruik. Ze functioneren tot volle tevredenheid en het heeft nooit tot problemen geleid. Door het aangescherpte handhavingsbeleid zijn veel van deze LZV’s nu tot stilstand gekomen. Hoe is dat mogelijk?
LZV’s in de afvalsector bestaan meestal uit een bakwagen met een dolly en trailer. Jarenlang werd er bij controles enkel gekeken naar de maximale combinatielengte van 25,25 m. De meeste LZV’s met drie 40 m3 afzetbakken (één op de bakwagen en twee op de trailer) blijven binnen die maat. Sinds enkele maanden wordt er echter ook gehandhaafd op de trailerlengte. Het komt erop neer dat een LZV-trailer met twee afzetbakken aan dezelfde buitenafmetingen moet voldoen als een trailer met een vaste opbouw. Daar gaat het mis. Een containerchassis met twee 7 m afzetbakken is te lang en kan daar niet aan voldoen. Bij aanhouding betekent dit een forse boete en het afladen van een van de bakken.

De eis waarop nu gehandhaafd wordt, is niet nieuw, maar er is in de afgelopen twintig jaar ook nooit naar gekeken. Het is nooit een aandachtspunt geweest. Bedrijven in de afvalsector hebben volop geïnvesteerd in LZV’s en vanuit het niets kunnen ze ineens niet meer gebruikt worden. Daar komt het in feite op neer. Het aanpassen van de bakken is ook geen optie. Het gaat hier om een standaard maat die al tientallen jaren in gebruik is en waarvan er vele duizenden in omloop zijn.
Een bijkomend probleem betreft het vaststellen van de juiste lengte van een trailer met afzetbakken. Bij controles werden altijd alle delen van de afzetcontainer bij de meting meegenomen. Een rechter heeft recent besloten dat de zogenaamde langsaanslagen en haken/optrekogen niet meetellen. De politie heeft haar beleid hierop aangepast, maar dat is inmiddels voor wat betreft de uitstekende haak/oog weer teruggedraaid. Die tellen nu dus weer wel mee. Het maakt de hele kwestie er niet makkelijker op.

Voor de bedrijven in de afvalsector heeft de maatregel grote logistieke en kostentechnische gevolgen. In het kader van duurzaamheid, doorstroming en efficiency is het ook niet uit te leggen dat de LZV’s voor dit werk niet meer kunnen worden ingezet. Vooral ook omdat LZV’s in deze sector juist op deze punten optimaal scoren, ze aan alle veiligheidseisen voldoen én binnen de wettelijke lengte van 25,25m blijven. TLN wil daarom graag een oplossing waarmee de combinaties weer de weg op kunnen. Een verzoek om overleg ligt al bij het ministerie van IenW.
Bron: TLN
Eindelijk!
Het is altijd al duidelijk geweest. Deze transporteurs hebben de regels gewoon niet gelezen of nemen willens en wetens het risico.
Handhaven om het handhaven, dit heeft niets met veiligheid te maken. Kunnen ze beter personenauto’s op snelheid gaan controleren, scoor je meer boetes en verbeter je de veiligheid op de wegen wel mee!
Het gaat om oplegger 1365 cm of 1400 cm (met 2 containers van 7 meter) Tsjonge, war zal dat een verschil maken voor de verkeersveiligheid….
Eindelijk Piet, of bedoel je soms eindeloos? Dat moeten de ontwikkelingen en innovaties toch zijn. Nederland vergadert zich suf over waterstof of elektrisch enz. terwijl deze mensen voorbeelden in de praktijk stellen. Met alle respect voor de mensen die het LZV gebeuren voor elkaar gekregen hebben, is er teveel gekeken naar de (zee)containermaten. Qua gewicht niet de ideale units in deze. De 14.9 m trailer maakt al de opmars in diverse (Europese) landen, bij de paar voorbeelden die je hier ziet zie je ook een combitrailer-achtig iets waar de wipkar in het voorste stuk gestoken is, terwijl 2 wipkar-aanhangers wel mag ! Wanneer men binnen de 25.25 blijft en de bestreken baan in orde is moet men niet zo “kort” denken
Er is hier sprake van onkunde. Als vervoerders een uitschuifbare trailer gebruiken dan is het geen probleem. Twee containers is deelbare lading en moet je kijken hoever je mag uitsteken. Je kan de weg niet op met een trailer die langer is dan 13,6 m, een trailer van 14 meter is een kermisvoertuig. Kijk op de RDW site,https://www.rdw.nl/-/media/rdw/rdw/pdf/sitecollectiondocuments/ontheffingen-tet/themasite-ontheffingen/handleidingen/2-b-1097b-overzicht-maten-en-gewichten.pdf
Is een schuiver nu wel of geen probleem? veilige innovatie kan niet onderhavig zijn aan de wetgeving en regels, dan reden we nu nog met paard en wagen
Kwestie van simpel laswerk, haak/oog inwendig in container plaatsen, dus kopschot iets naar binnen plaatsen.
@nab containers staan met deuren naar elkaar toeday gaat dus niet.
@nab, sorry ik las je verhaal verkeerd.
att. STICKIE
verkeerd lezen, dat kan, gebeurt mij ook wel eens.
Wat ik bedoel is, dat men alleen de laatste container iets zou kunnen inkorten, zodat de haak/oog en dus het totaal binnen de toegestane lengte valt.
NAB, ja ik snap wat je bedoelt, maar probleem is denk ik dat bedrijven zoals op de foto wel paar honderd bakken hebben dan heb je altijd de verkeerde bakken bij je.
att. stikkie
je kan natuurlijk de achterste container een andere keur geven b.v. rood zodat men zich niet kan vergissen, want ik neem dat de containers op en depot op de lzv gezet worden en niet bij de klanten