Ga naar hoofdinhoud

TLN blij met open grenzen voor LZV’s

Branche-organisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en EVO zijn blij met het besluit van EU-commissaris Siim Kallas om grensoverschrijdend vervoer met ecocombi’s tussen landen die dat toestaan, niet langer te verbieden. Na vele jaren van discussie is er nu eindelijk duidelijkheid over de interpretatie van de EU-wetgeving, aldus EVO en TLN.

LZVDe uitspraak van Kallas stemt overeen met de uitleg zoals die vanuit het ministerie in Nederland, TLN en EVO altijd werd uitgedragen.

De Europese wetgeving voor het gebruik van ecocombi’s is vastgelegd in EU richtlijn 96/53. Over de interpretatie van deze richtlijn inzake het grensoverschrijdende vervoer van LZV’s (of ecocombi’s) bestond altijd veel onduidelijkheid. Ondanks dat het internationale verkeer met LZV’s in de Scandinavische landen al vele jaren voorkomt, heeft de Commissie eerder aangegeven dat dit op basis van de richtlijn niet is toegestaan. Hierop is men nu teruggekomen. Er is besloten om de inzet van ecocombi’s toe te staan tussen landen die daar beide mee instemmen.

TLN en EVO verwachten dat door de uitspraak van de Commissie er meer kansen komen voor het grensoverschrijdende vervoer van ecocombi’s van en naar Nederland. De voordelen van ecocombi’s komen daardoor nog beter tot hun recht. Tegenstanders van het besluit van Kallas zullen dit mogelijk bij het Europees Gerechtshof aanvechten. TLN en EVO verwachten niet dat dit zal leiden tot een andere interpretatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer