Ga naar hoofdinhoud

Zweden wil LZV’s tot 74 ton toestaan

​Zweden heeft plannen om het maximum treingewicht voor LZV (of ecocombi’s) voor bepaalde wegen te verhogen naar 74 ton. Er loopt ook onderzoek om langere ecocombi’s toe te staan. Dat meldt TLN.

Scania lzvIn Zweden wordt al decennialang gereden met langere en/of zwaardere vrachtauto’s. De maximale toegestane lengte is 25,25 m, het maximum gewicht is vorig jaar juni verhoogd van 60 naar 64 ton. De Zweden willen echter meer.

Vanuit het streven om tot nog schonere en efficiëntere transportoplossingen te komen, zijn er in de afgelopen jaren al veel verschillende proeven geweest met langere en zwaardere trucks. Op basis van de succesvolle resultaten worden nu de mogelijkheden onderzocht voor een verdere verhoging van gewicht en lengte. Gedacht wordt aan een gewichtsverhoging naar 74 ton. Ten aanzien van de lengte denkt men aan een verhoging naar 34 meter. Dat maakt het mogelijk om twee standaard trailers achter een trekker te koppelen. Er lopen in Zweden inmiddels al verschillende pilots met deze ecocombi-XL variant. Een Zweeds onderzoeksinstituut is inmiddels een onderzoek gestart om te kijken welke aanpassingen er in de wet- en regelgeving nodig zijn om een verdere verruiming van het gewicht en de lengte mogelijk te maken. Over een ingangstermijn is nog niets bekend.

Bron: TLN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer