14,9 meter oplegger ook in Polen en Italië • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

14,9 meter oplegger ook in Polen en Italië

Volgens trailerfabrikant Kögel laat Polen bij wijze van proef 300 trailers met een lengte van 14,92 meter toe. Ook in ons land gaan stemmen op voor dit concept.

KögelHet gaat in Polen om 150 opleggers van het type dat Kögel onder de naam Big Maxx aanbiedt. De overige 150 komen van de Poolse  producent Wielton. De tijdsduur van de proef ligt nog niet vast. Wel staat vast dat gewerkt wordt met ontheffingen van 72 uur. Al eerder liet Tsjechië de 14,92 meter oplegger op proef toe. In dat land is het aantal en de tijdsduur niet begrensd: Een ontheffing met een looptijd van een jaar is voldoende en men moet uiteraard leges betalen. In Duitsland lopen 300 Big Maxx trailers in een test die tot 2011 duurt. Volgens Kögel is ook Italië een proef begonnen, daar gaat het om 15 eenheden die alle worden gebouwd door lokale fabrikanten.
In het mei nummer van TTM laat ook voorzitter Rik Pronk van de RAI afdeling Speciale Voertuigen zich positief over de 14,92 lange oplegger uit: “We hebben er aan zitten denken om een actie te beginnen om naast de LZV de verlengde, 14.9 meter lange oplegger gelegaliseerd te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat daar vraag naar is. Bovendien is het wettelijk gezien ook weer niet zo’n grote stap. Er zijn al regelingen voor LZV’s en voor 45 ft containerchassis. Ik besef trouwens best dat er ook tegenstanders zijn. Trailerverhuurders vinden het niet leuk. Maar die hebben destijds ook de stap naar 13,6 meter overleefd!”

Bron: Transaktuell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer