Ga naar hoofdinhoud

‘APK-keuring trailers moet ook in buitenland mogelijk zijn’

Het sleuren met trailers door Europa enkel om ze in het land van registratie een APK-keuring te laten ondergaan belast het milieu en de bedrijfsvoering van transportbedrijven onnodig. De APK-keuring van opleggers moet ook in het buitenland mogelijk zijn. Dat zegt belangenvereniging TRTA in een positionpaper.

Trailers dienen gekeurd te worden in het land van registratie om te voldoen aan de wettelijke verplichte jaarlijkse keuring. Het is bijna ondoenlijk om de logistiek zodanig in te richten dat een trailer op het juiste tijdstip terug is in het land van registratie voor de keuring. Trailers moeten meestal speciaal daarvoor naar het land van registratie teruggehaald worden en dit gebeurt veelal zonder lading (vracht). Dit veroorzaakt veel onnodige kilometers en een onnodige toename in CO2 uitstoot, congestie en kosten.

“Door de huidige regels worden trailereigenaren gedwongen om veel lege kilometers te maken naar een keuringslocatie in het land waar de trailer geregistreerd is en vice-versa. Hiermee zijn in alleen al in Nederland op jaarbasis 14.551.200 onnodige wegkilometers, equivalent 6.170.000 kilogram CO2 te vermijden. Vanzelfsprekend is de economische winst in gelijke ordegrootte. Om die reden is het wenselijk om APK keuring van Nederlandse trailers in andere Europese landen mogelijk te maken en vice versa”, aldus TRTA.

Het wederzijds toestaan van een inspectie (APK) op basis van Europese regels en de mogelijkheid om dit over nationale grenzen uit te laten voeren heeft voor TRTA een hoge prioriteit. “Wij willen aantonen dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bereiken van ambitieuze doelen voor reductie van CO2 emissies. De meest ideale situatie is uiteraard dat alle Europese voertuigen in willekeurig welk land in geheel Europa gekeurd kunnen en mogen worden, ongeacht het land van registratie. De grootste uitdaging zit hem echter in de trailers. Omdat trailers afgekoppeld worden en door geheel Europa worden ingezet, staan deze zeer frequent in landen buiten het land van registratie. Omdat trailers alleen maar verplaatst kunnen worden met een trekker, is de impact op de CO2 uitstoot, de extra kosten en extra congestie groot. Bij trekkers is dit probleem minder groot, omdat de trekker en de chauffeur een vaste combinatie vormen. Trekkers komen daardoor regelmatiger in het land van registratie, ook gezien regels voor chauffeurs (EU Mobility Package 2020). Het aantal lege kilometers om de trekker tijdig naar het land van registratie te krijgen voor de keuring, zal veel minder zijn. De industrie en het milieu hebben de meeste baat bij een trailerkeuring door geheel Europa, ongeacht het land van registratie. Met dat einddoel voor ogen willen wij graag een proef draaien met het keuren van Nederlands geregistreerde trailers in andere Europese lidstaten”, aldus TRTA in haar position paper. Het voorstel wordt ook gesteund door European Transport Board (ETB), DSV, TIP Trailer Services en Transport en Logistiek Nederland.

2 reacties op “‘APK-keuring trailers moet ook in buitenland mogelijk zijn’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer