Foto’s: Chereau laat koelmotor draaien op waterstof • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Chereau laat koelmotor draaien op waterstof

Het Franse merk opleggermerk Chereau liet zich onlangs op vakbeurs Solutrans wederom van haar innovatieve kant zien met een oplegger op waterstof.

Althans, de koelinstallatie van de koel/vriesoplegger wordt met elektriciteit aangedreven, de ‘prik’ wordt verkregen vanuit een brandstofcel. Chereau gelooft alleen maar in ‘groene’ waterstof en daarom wordt het geproduceerd aan boord van de trailer zelf. Het waterstofgas wordt omgezet in elektriciteit en de enige emissie is waterstofdamp.

Volgens Chereau, dat al getest heeft met de trailer, kan met de trailer twee dagen ‘stand alone’ worden gekoeld, zonder aanvoering van elektriciteit van een andere bron. Daarvoor zijn twee gevulde tanks, onder de trailer gemonteerd, van in totaal 40 liter waterstof nodig. Het tanken daarvan gaat eenvoudig, in circa 10 minuten. In haar ROAD programma, waarin Chereau milieuvriendelijke technieken uitprobeert, is uitgerekend dat de TCO van een trailer als deze realistisch zijn en ongeveer gelijk aan die van een koeltrailer met dieselmotor.

Chereau heeft fikse ambities, het denkt dat binnen 10 jaar 20 tot 25 procent van de koelunits kan draaien op waterstof. Een puntje van aandacht is nog wel het meergewicht van de H2-trailer, dat bedraagt nu nog circa 700 kg.

Eén reactie op “Foto’s: Chereau laat koelmotor draaien op waterstof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer