Foto's: Krone monteert THT New Cool concept in koeltrailer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Krone monteert THT New Cool concept in koeltrailer

Trailerfabrikant Krone participeert sinds kort in een nieuw project genaamd Futuricum voor elektrisch wegtransport. Krone levert daarvoor de koeloplegger met opvallend genoeg daarin verwerkt het THT New Cool concept.

De 40 tons combinatie van truck en trailer wordt ingezet bij de Nagel-Group. Dat vervoert dagelijks appelsap voor fabrikant Innocent tussen de productielocatie in Stockach en het distributiecentrum van Nagel in Deißlingen. Diverse malen per dag shuttelt de combinatie de route, 60 km enkele reis, en daarbij is telkens twee uur actieve koeling nodig.

Het transport gebeurt volledig emissievrij. Voor de Krone trailer staat de Futuricum Semi 40E, geproduceerd door het Zwitserse Designwerk Products. De truck heeft vier elektromotoren, goed voor 680 pk. De elektromotor krijgt zijn prik uit twee accupakketten, elk met een capaciteit van 170 kWh. De Futuricum heeft een actieradius van 380 km. In twee uur tijd gemiddeld kunnen de accu’s worden opgeladen.

De Krone trailer die achter de Futuricum hangt is wellicht nog interessanter. Die herbergt namelijk allemaal componenten van de THT New Cool, de elektrisch gekoelde trailer van Twan Heetkamp. Remenergie wordt opgevangen door een e-as en doorgegeven en opgeslagen in een accupakket. Dat accupakket, met een gewicht van 1.000 kg, is ongeveer in het midden van de trailer geplaatst, voor een optimale gewichtsverdeling, zelfs met deellading.

Nagel-Group is de truck en trailer momenteel aan het testen gedurende een periode van drie maanden.

Opvallend is dat op de Krone trailer allerlei componenten zitten die niet van Krone zelf afkomstig zijn. Zo komen van het THT New Cool concept de Carrier Transicold koelmachine en de recuperatieas is afkomstig van Valx. Terwijl Krone er altijd prat op gaat het liefst zo veel mogelijk componenten van eigen makelij te monteren. “Het is zeker denkbaar dat we een eigen koelmotor en assen gaan monteren. Een eigen elektrische koelmachine? Of een eigen e-as? Dat zou zeker kunnen op termijn”, hint David Frink, CEO van de Krone groep. “Maar voorlopig kijken we eerst naar de resultaten van de proef bij Nagel-Group voordat we verder gaan met ontwikkelen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer