Foto’s + VIDEO – Celsineo nieuw koelconcept Krone en Liebherr • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Celsineo nieuw koelconcept Krone en Liebherr

Celsineo is de naam van een nieuwe koelunit die Krone en Liebherr gezamenlijk ontwikkeld hebben. Een eigenzinnig concept met drie onafhankelijke koelunits die worden aangestuurd door één dieselmotor. TTM.nl maakte de presentatie woensdagavond mee.

Krone werkte samen met Liebherr, een groot concern en ook ervaren in koeling en klimaatregeling, bijna vijf jaar aan een eigen koelsysteem. Dat past in ieder geval bij de trend om steeds meer componenten aan de oplegger zelf te leveren.

“Voor vervoerders is er niets zo vervelend als een koelmotor die uitvalt. Daardoor wordt de koelketen onderbroken en gaat lading mogelijk verloren. Dat is kostbaar. Dat hoorden we steeds weer van vervoerders en daarom zijn we op zoek gegaan naar een concept dat die uitval kan voorkomen”, legde Uwe Sasse, bedrijfsleider bij Krone, uit.

De oplossing daarvoor heet Celsineo, een nieuw koelsysteem voor koelopleggers. Opvallend is dat er niet één koelmodule is, maar drie. Deze koelunits hebben een eigen koelcircuit, inclusief koelmiddel. De units kunnen gezamenlijk opereren, maar ook apart. Ze kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Dat betekent dat er een brede waaier aan koel- en vriesopties is. Zo is het mogelijk dat twee modules koelen, en dat er eentje ontdooit. Met een goede bediening betekent dat dat temperatuurpieken tijdens ontdooien te minimaliseren zijn.

Dat gebeurt overigens allemaal wel volgens het single-temp concept. Multi-temp is vooralsnog niet mogelijk, maar dat komt mogelijk op een later tijdstip.

De Celsineo modules zijn plug & play. Dat wil zeggen dat er, bij een defect of onderhoud, één module kan worden vervangen en stilstand als gevolg van onderhoud of reparatie minimaal is. Onderhoud kan gebeuren bij het uitgebreide netwerk aan Krone servicepunten.

De koelmodules van Celsineo worden gevoed door een dieselmotor. Dat is wel een beetje teleurstellend, want voor een ‘revolutionair concept’ als dit, zoals Krone en Liebherr het noemen, was elektrische aandrijving best een idee geweest. Maar om daar mee te beginnen bij een nieuw product was een te dure optie geweest, zo vertrouwde Krone aan TTM.nl.

Celsineo wordt in juni gepresenteerd op de Transport Logistics beurs en is vanaf dat moment ook te koop.

Lees meer over de Celsineo koelmotor in de volgende uitgave van TTM.nl magazine!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer