Foto’s + VIDEO – Exside: Knapen doet de zijdeur open • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Exside: Knapen doet de zijdeur open

“Een schuifvloertrailer met zijdeuren moet dezelfde toegankelijkheid bieden als een schuifzeiltrailer.” Met deze overtuiging werd bij Knapen Trailers in 2016 een bijzonder project gestart: de ontwikkeling van een schuifvloertrailer mét zijdeuren, maar zonder middenstijl. Na vier jaar intensieve ontwikkeling en testen presenteert Knapen de Exside.

Stukgoed zoals pallets en bigbags laadt en lost de gebruiker van de Exside door de 12,9 meter brede zijdeuropening. Het enige dat menhoeft te doen is de middenstijl aan de kant schuiven. Met de liftbare bovenrand creëert men nog eens 30cm extra hoogte tijdens het laden en lossen. Het lossen van bulkvracht neemt de schuifvloer voor zijn rekening. Ook lange ondeelbare lading, zoals bijvoorbeeld lange profielen die met behulp van een hijskraan door de achterdeuren worden beladen zijn voor de Exside geen probleem. Dankzij de wegdraaibare balk boven de achterdeuren en de wegdraaibare togen is er maximale toegang. Door de wegdraaibare bovenbalk hoeft de chauffeur niet meer te klimmen.

De Exside is volgens Knapen ontwikkeld met een scherpe focus op de kostprijs van de transporteur. Tijdens het project is sterk vastgehouden aan de filosofie om oplossingen te bedenken die vooral heel eenvoudig zijn. Constructies met een hoog technisch risico is Knapen bewust uit de weg gegaan. De verschuifbare middenstijl van de Exside vormt een belangrijke spil op het gebied van lage TCO. Door de middenstijl aan de kant te schuiven wordt het risico op beschadiging, bijvoorbeeld bij contact met een heftruck, aanzienlijk kleiner. Mocht de middenstijl toch beschadigen, dan is een losse stijl snel en kostenefficiënt te vervangen. Een dergelijke schade komt bij een vaste middenstijl niet alleen eerder voor, maar heeft ook laswerk, spuitwerk en een lange stilstand tot gevolg.

De verschillende uitvoeringen van de Exside zijn tot op het bot getest, allemaal met een veelvoud van verschillende bulk- en stukgoedladingen. Scandinavië biedt lange en strenge winters, maar ook grote afstanden, veel krappe haarspeldbochten en hoge toegestane gewichten. En dat blijkt! Vanzelfsprekend zijn de standaard garantievoorwaarden van toepassing op de Exside, want als het in de Scandinavische winter functioneert, dan functioneert het onder álle omstandigheden. Met een bulklading in de trailer moeten de gesloten zijdeuren in staat zijn om net zo veel druk te weerstaan als een vaste zijwand. Daarnaast wordt de levensduur beïnvloed door vorst, vervuiling, trilling en vervorming onder belasting.

Klanten van Knapen kunnen met de nieuwe Exside kiezen voor zijdeuren aan de linker- of aan de rechterkant. Als één kant niet genoeg is, dan is de Exside-trailer optioneel uit te rusten met zijdeuren aan allebei de kanten.

Geen deur-rails aan de onderkant: Na het openen van de zijdeuren koppelt u de middenstijl los van de onderrand. De middenstijl hangt dan aan de bovenrand van de trailer in een rails. Hierdoor schuift u de middenstijl gemakkelijk aan de kant. Zowel de zijdeuren als de middenstijl hangen aan de onderzijde volledig vrij. Dankzij de afwezigheid van een rails aan de onderkant kan deze ook niet verstopt raken. Zo kunnen restanten van een bulklading, vuil of vorst de zijdeuren en de middenstijl niet blokkeren.

Een optie is de liftbare bovenbalk. Hiermee vergroot de gebruker de laadhoogte met nog eens 30 cm. Dankzij deze extra ruimte kan men gemakkelijker de volledige hoogte van de trailer benutten. De hydraulische bovenbalk wordt vanuit één plek bediend. Dat kan handmatig (handpomp), maar ook volautomatisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer