De Spaanse opleggerfabrikant LeciTrailer zette begin vorig jaar serieus voet aan de grond in Nederland, met de aanstelling van Truck & Trailer Groep Gomes als dealer. Nederlanders houden wel van Spanje, en dat gaat ook voor opleggers. 2018 was een goed jaar, en 2019 is veelbelovend. TTM.nl toog naar Zaragoza om daar LeciTrailer aan het werk te zien. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_1_58]
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.NL
De kennismaking met de Nederlandse markt vond plaats op Transport Compleet in Hardenberg, nu dus bijna een jaar geleden. LeciTrailer maakte na Hardenberg een vliegende start. “In 2018 hebben we in Nederland meteen 130 LeciTrailer opleggers afgezet”, vertelt salesmanager Theo Slob als we gezamenlijk afreizen naar Zaragoza, waar het hoofdkwartier van LeciTrailer is gevestigd. “Nederland zat dus blijkbaar te wachten op deze nieuwe speler. LeciTrailer kan alle soorten trailers leveren, maar schuifzeil- box- en koelopleggers zijn favoriet. De opleggers zijn leverbaar met Tridec besturing. Alles wordt op klantwens gebouwd, met korte levertijden”, aldus Slob.
Hit
In Zaragoza maken we kennis met de exportmanager van LeciTrailer, die luistert naar de welluidende naam Guillermo Maestre Le Faillier. Hij vertelt in het kort over LeciTrailer. “Dit is een echt familiebedrijf, sinds 1990 actief in opleggers. We hebben bijna 900 medewerkers. Hier in Zaragoza hebben we onze hoofdvestiging en de fabriek. Verder hebben we servicevestigingen in Barcelona, Madrid,Valencia, Sevilla in Spanje en in Lyon en La Crèche in Frankrijk. Ook zijn we aanwezig in Portugal, Italië en Bulgarije. De Nederlandse markt, die bewerkten we altijd al, maar nog nooit zo intensief of succesvol als nu met Gomes.” In 2018 produceerde LeciTrailer bijna 7.000 trailers. De productie en verkoop groeide, onder meer door het succes in Nederland. “Onze koeltrailers, drie assen waarvan één gestuurd, zijn een hit in Nederland”, aldus Maestre.
LeciTrailer krijgt dit jaar haar eigen KTL-faciliteit; de gegalvaniseerde chassis zijn in Nederland populair. In Zaragoza werden afgelopen jaar zo’n 7000 trailers geproduceerd. In San Adrián maakt LeciTrailer bij EGA gebruik van nat-op-nat verlijming van de panelen. Er is montage mogelijk van componenten naar wens, zoals hier assen van Valx. De zelf gefabriceerde panelen staan klaar voor de reis naar de assemblagelijn in Zaragoza.
Panelenfabriek
LeciTrailer heeft een eigen productielocatie voor de panelen van koelopleggers. Die bevindt zich in San Adrián, bij Carrocerías EGA, waar LeciTrailer een meerderheidsbelang in heeft. We bezoeken de EGA fabriek en zien met eigen ogen hoe de panelen worden gemaakt, vanaf het allereerste begin. De toepassing en het op maat maken van foam, het zagen van het hout, de speciale nat-op-nat-verlijming met drie-componentenlijm. Het is allemaal precisiewerk en het gebeurt grotendeels met de hand. Echt ambachtswerk, en dan is wel weer eens charmant om te zien, gewend aan gerobotiseerde productielijnen in de automotive-industrie als we zijn. “Er worden hier op topdagen 180 panelen per dag gemaakt, over het hele jaar zo’n 3000 units”, laat Maestre zien. Door de speciale verlijming kan LeciTrailer een hoge kwaliteit en isolatiewaarde garanderen, plus een lange levensduur. Aan het einde van het productieproces zien we de panelen op een trailer geladen worden voor vervoer naar de fabriek in Zaragoza. Naast de panelenproductie zien we ook nog de EGA-faciliteit waar box- en frigo-carrosserieën voor rigids en zelfs bestelauto’s worden gemaakt. De productie en assemblagehal oogt professioneel en de producten zien er kwalitatief hoogwaardig uit.
LZV’s
Weer terug in Zaragoza lopen we op een parkeerplaats aan tegen een fraaie uitstalling van het LeciTrailer productenpalet. Een zeer breed palet, anders kunnen we niet zeggen. We lopen er snel langs en zien schuifzeilopleggers, wissellaadbakken, containerchassis, diepladers, platte opleggers, citrailers, kippers, gesloten opleggers, koeltrailers en zelfs een LZV. Dat is niet gek, want in Spanje houden ze wel van de LZV. “Er rijden in Spanje zo’n 200 LZV’s, 90 procent daarvan zijn LeciTrailers. We kunnen alle componenten leveren, ook dolly’s”, vertelt Maestre niet zonder trots. Om LZV-expert te worden heeft LeciTrailer veel ervaring opgedaan in Scandinavië. Bij de LZV kijkt LeciTrailer sowieso veel over de landsgrenzen, want daar liggen nieuwe kansen. Het bedrijf werkt zelfs aan een LZV-dolly waar Nederlandse LZV’s mee Duitsland in kunnen rijden. “Eentje met een sturende as dus”, verduidelijkt Maestre. Ook in Spanje zelf kijkt het bedrijf naar de toekomst. Zo participeert het in een test met een DUO-trailer van 32 meter lang.
In bad
In Zaragoza heeft LeciTrailer een bedrijfsterrein van 265.000 m2, waarvan 54.000 m2 bebouwd. In een van die gebouwen zien we hoe de opleggers van het Spaanse merk worden geboren. Dat gebeurt in een ouderwets lawaaierige productiehal, waar de chassis worden samengesteld. Er wordt geboord, gelast, getimmerd, er wordt echt productie gedraaid. Wederom een fraai staaltje van ambachtswerk, alhoewel taferelen als deze ook bij andere trailerproducten zijn gade te slaan. De metaalhal is een wereld van verschil met de nieuwste hal van LeciTrailer: de KTL-faciliteit. Deze state-of-the-art fabriek moet de grootste van Europa worden, met tal van dompelbaden. De KTL-faciliteit moet begin 2019 klaar zijn. De gekathodiseerde opleggers kunnen natuurlijk ook in Nederland besteld worden, al zijn bij ons juist de gegalvaniseerde chassis populair.
Grand finale
We verlaten de nieuwe hal weer en nemen een kijkje bij de eerste assemblageband. Hier worden de trailers, klantspecifiek natuurlijk, voorzien van assen, wielen, banden, bedrading en wat er nog meer besteld is. Natuurlijk kan dat een Tridec-systeem zijn, maar we zien ook Valx assen. Bij LeciTrailer zijn vertegenwoordigers van belangrijke leveranciers als Wabco en Michelin trouwens intern gehuisvest. We lopen mee met de band en zien aan het einde ervan een volledig chassis eraf rollen. Die is klaar voor eindmontage. Dat is weer in een andere hal, waar eigenlijk al het goede van LeciTrailer samenkomt voor de ‘grand finale’. Dezelfde koelpanelen die we een dag eerder in San Adrián geproduceerd zagen worden kunnen we hier schijnbaar weer begroeten. Met uiterste precisie worden hier de panelen, zijkanten en dak, bij elkaar geplaatst en vormen zo een uiterst herkenbare koeltrailer. Maar de assemblagelijn bevat veel meer dan alleen maar gesloten trailers en koelopleggers. Ook schuifzeilopleggers zien we. “Schuifzeiltrailers is ons best verkochte product”, licht Maestre toe, “en daarna zijn koelopleggers en platte trailers grote verkoopsuccessen.” Die zien we ook volop voorbijkomen in de assemblage. Het is wederom opvallend hoeveel minutieus handwerk er in deze opleggers gaat zitten. Voor ‘handmade’ trailers moet je hjer zijn, dat is wel duidelijk. De opleggers die van de assemblage komen krijgen een laatste inspectie en worden indien gewenst voorzien van de juiste bestickering. En zo kan het gebeuren dat we ineens oog in oog staan met een nieuwe koeloplegger van Snel Shared Logistics, een jaar geleden een van de eerste klanten van LeciTrailer in Nederland.
De handtekening van Snel, een jaar geleden, was de eerste van vele die zouden volgen in 2018. Voor 2019 verwacht Truck & Trailer Groep Gomes een toename van het aantal orders. “We zetten in op 170 eenheden van LeciTrailer. Een gezonde groei, realistisch ook. Want het hoeft van ons niet supersnel allemaal. In een markt als deze moet je niet uitgaan van volume draaien, daar zijn andere merken voor. LeciTrailer kan inzetten op klantspecifiek produceren op een hoog kwaliteitsniveau”, zegt Theo Slob temidden van de gereedstaande trailers, buiten op het bedrijfsterrein. Wie ook met eigen ogen de producten van LeciTrailer wil aanschouwen hoeft niet zoals TTM.nl helemaal naar Zaragoza. Ook dit jaar staat Truck & Trailer Groep Gomes met LeciTrailer op Transport Compleet. Gewoon in de Evenementenhal in Hardenberg.
#vliegendestart
#lzv
#ktl