Vernieuwde Kögel EuroTrailer kan ook weer op de trein • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwde Kögel EuroTrailer kan ook weer op de trein

Met een spoorverlading op de terminal voor gecombineerd vervoer van München-Riem heeft Kögel met succes aangetoond dat de verlengde oplegger (lange vrachtwagen type 1), ook bji de nieuwste generatie met een lengte van 15 meter, op alle gangbare buidelwagons kan worden overgeladen.

Ook de nieuwste generatie op het spoor verlaadbare Kögel EuroTrailer Cargo Rail (lange vrachtwagen type 1), met een totale treinlengte van 17,88 meter, kan volgens de geldende voorschriften op alle gangbare buidelwagons worden geladen. Dit geldt voor varianten met opbouwhoogtes van 3.950 (spoorcodering P395) en 4.000 millimeter (P400) of vrije binnenhoogtes van 2.710 en 2.760 millimeter en een opklapbare onderrijbeveiliging. Kögel bewees dit tijdens een proeflading op de KV-terminal van München-Riem. Daar werd de EuroTrailer Cargo Rail onder toezicht van vertegenwoordigers van de Deutsche Spoorwegen overgeladen op een T3000 wagon met een steunbokhoogte van 980 millimeter. Dit betekent dat de EuroTrailer Cargo Rail aantoonbaar kan worden gebruikt in combinatie met alle moderne buidelwagons (c, e, f, h, i).

De nieuwste generatie Kögel EuroTrailer is 1,38 meter langer dan een standaard oplegger en dus acht centimeter langer dan opleggers van de vorige generatie. De toevoeging werd met de geldigheid van de 9e wijzigingsverordening van de Verordening inzake vrijstellingen van de verkeersregels voor voertuigen en voertuigcombinaties met een overlengte (LKWÜberlStVAusnV) mogelijk.

De codering zorgt ervoor dat de trailer in de omhullingsruimte van de betreffende wagon past en deze wordt geïdentificeerd met compatibiliteitscodes op het codenummerplaatje, dat op de zijwand van de opbouw is aangebracht.

Dit betekent dat de EuroTrailer niet alleen de CO2-uitstoot op de weg met aantoonbaar ongeveer tien procent optimaliseert in vergelijking met een conventionele vrachtwagencombinatie, maar ook probleemloos kan worden ingezet in het milieuvriendelijke gecombineerde weg/railvervoer. Dankzij zijn grote praktische geschiktheid is de verlengde oplegger geschikt voor ongeveer de helft van alle transporten, in tegenstelling tot de 25,25 meter lange vrachtwagens van type 2 en 3, en is daarmee een uiterst effectief en tegelijkertijd direct beschikbaar instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom is Kögel voorstander van een onbeperkte goedkeuring van de lange vrachtwagen van type 1, zoals reeds is besloten voor de typen 2 en 3, en doet een beroep op minister van Verkeer Volker Wissing (FDP) om de nodige stappen te ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer