VIDEO - EUMOS testcertificaat verplicht in België (maar relatief onbekend) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – EUMOS testcertificaat verplicht in België (maar relatief onbekend)

Veel bedrijven weten niet dat pallets met goederen die ze laten vervoeren verplicht in België aan zeer strikte normen moeten voldoen. Zonder zogeheten EUMOS-attest riskeren zij bij controles langs de weg zware boetes. Het attest wordt na testprocedures toegekend. Die tests kunnen sinds kort in de bedrijven zelf uitgevoerd worden, met het mobiele testlab van CS-TS.

Regelmatig vinden incidenten en ongevallen plaats op de weg omdat de lading aan boord van de vrachtwagen niet correct is geladen of vastgemaakt. Dergelijke ongevallen kunnen ook veroorzaakt zijn doordat een pallet of laadeenheid niet goed is samengesteld of verpakt. Zelfs kartonnen dozen die mooi op een pallet gestapeld zijn en omwikkeld met stretchfolie kunnen ongevallen veroorzaken. Als de dozen bij een plotse remmaneuver vervormen kan de hele pallet in elkaar zakken en in de vrachtwagen kantelen. In het verkeer kan dit leiden tot zeer gevaarlijke situaties.

Om de veiligheid van vrachtwagens en de vervoerde goederen te verbeteren vaardigde Europa in 2014 een specifieke richtlijn uit. Die voorziet onder meer dat de lidstaten strenge technische controles langs de weg moeten houden. In België werden de bepaling van de richtlijn in 2018 in de Wegcode opgenomen. Zo kunnen de controlediensten in Vlaanderen een zogenaamde EUMOS 40509-certificaat eisen. Zo’n certificaat geeft aan dat de stijfheid van de laadeenheid werd getest en dat de vervorming van de verpakking binnen bepaalde wettelijke normen blijft.

“Bijna drie jaar na die toevoeging aan de Wegcode zijn weinig bedrijven zich ervan bewust dat zo’n EUMOS-certificaat verplicht is als men pallets of andere laadeenheden vervoert of laat vervoeren. Tot nu toe bleven massale controles op dit aspect van de regels op de ladingszekering uit. Maar sinds kort wordt de handhaving fors opgevoerd”, zegt Geert Frans, zaakvoerder van CS-TS. Dat bedrijf uit Merksem helpt ondernemingen pallets en laadeenheden transportveilig te maken. Het mag ook EUMOS-attesten uitreiken.

Veel bedrijven weten niet dat het attest verplicht is en dat ze bij controles zware boetes tot 1.500 euro kunnen krijgen. “Maar ook zonder boete kunnen de kosten hoog oplopen. Een lading die schuift of een pallet die vervormt kan ertoe leiden dat de goederen onbruikbaar of onverkoopbaar worden. Ook kunnen de kosten voor het herstapelen en terugsturen hoog zijn”, benadrukt Geert Frans.

Ook bedrijven die weet hebben van de EUMOS-verplichting verzaken soms aan de tests omdat deze duur kunnen zijn. Elke verpakkingseenheid moet voorafgaand van en naar het testlabo vervoerd worden. Als de eerste resultaten negatief of onvoldoende zijn, moet ze terug naar het bedrijf om er anders gestapeld en verpakt te worden. Dan moet ze weer naar het testlabo gebracht worden tot het certificaat kan uitgereikt worden.

“Veel bedrijven zien op tegen de kosten van het heen en weer verplaatsen van de te testen laadeenheden. Dat bracht ons op het idee om een mobiele testeenheid te ontwikkelen, zodat de EUMOS-test in het bedrijf zelf kan uitgevoerd worden. Dat kan bij de verlader, de fabrikant, de logistieker, de verpakker enzovoort”, zegt Geert Frans.

Met een primeur komt het Europse mobiele testlab van CS-TS komt ter plaatse om de diverse laadeenheden te testen en te onderwerpen aan de EUMOS-40509 test. “De voordelen zijn talrijk. Men moet geen voor- en natransport naar een vaste testlabo regelen; de testresultaten zijn onmiddellijk beschikbaar; als de test niet onmiddellijk geslaagd is, kan men de transportverpakking ter plekke aanpassen en opnieuw testen. Tot het certificaat kan afgeleverd worden”, zegt Geert Frans nog.

CS-TS is naar eigen zeggen in de Benelux het enige bedrijf met een oplossing om laadeenheden met een mobiele lab te testen en te certificeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer