Scania gaat trailer op zonnecellen rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania gaat trailer op zonnecellen rijden

Truckfabrikant Scania gaat onderzoeken of een volledig met zonnepanelen beklede trailer, getrokken door een plug-in hybride truck, veel energie kan leveren. Jaarlijks moet de trailer 14.000 kWh kunnen leveren en zo 5 tot 10 procent aan brandstof kunnen besparen. In thuisland Zweden, in zonnig Spanje kan de opbrengst dubbel zo groot zijn.

“Zonnecellen werden vroeger gebruikt op boten en caravans, maar dan alleen voor het aandrijven van hulpmiddelen zoals koelkasten en kooktoestellen en niet voor de eigenlijke aandrijflijn”, zegt Eric Falkgrim, Technology Leader in Vehicle Design bij Scania R&D.

De truck zal in dagelijkse transportopdrachten worden ingezet door de Zweedse transporteur Ernst Express, die ook met Scania heeft samengewerkt bij proeven met ’s werelds eerste elektrische weg met bovenleidingslijn. Ernst Express zal een 18 meter lange, met zonnecellen beklede trailer in gebruik nemen met een totale oppervlakte langs de zijkanten en het dak van 140 vierkante meter. In totaal wordt verwacht dat de zonnepanelen in Zweden jaarlijks 14.000 kWh zullen genereren.

In het onderzoeksproject wordt ook onderzocht of de oplegger elektriciteit aan het net kan leveren als de accu’s volledig zijn opgeladen en de vrachtwagen bijvoorbeeld in het weekend is geparkeerd.

In een voorstudie werden ritten in het midden van Zweden gesimuleerd die een potentiële brandstofbesparing van 5-10 procent opleveren. In Zweden is er van de lente tot de herfst genoeg zonlicht om energie op te wekken. De zonkracht is vaak zwak, behalve in de zomer, dan zijn er meer sterke zonne-uren. Gedurende de rest van het jaar is er onvoldoende zon in Zweden. Zuid-Spanje daarentegen heeft 80 procent meer zonuren.

Het project wordt door de Zweedse overheid gesubsidieerd door het innovatiebureau Vinnova en naast Scania en Ernst Express zijn ook Midsummer, dat de zonnepanelen produceert, Uppsala University, dat geavanceerd onderzoek doet naar efficiëntere zonnecellen, en het energiebedrijf Dalakraft betrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer