Toyota Motor Corporation heeft bekend gemaakt dat het bezig is met de ontwikkeling van een lichtgewicht brandstofcelvrachtwagen voor de massamarkt. Samen met Isuzu en Hino en met de Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT) werken zij aan de marktintroductie van een brandstofcelmodel voor het emissievrije vervoer van goederen. De betrokken ondernemingen zouden aldus ook een op waterstof gebaseerde en CO2-neutrale maatschappij bevorderen.
Om de CO2-uitstoot in het vervoer terug te dringen, zijn bedrijfsvoertuigen van cruciaal belang, aldus Toyota. Zelfs wanneer goederen grotendeels per spoor of per schip worden vervoerd, vindt het uiteindelijke vervoer van het overslagcentrum naar supermarkten, discounters en handelsondernemingen meestal over de weg plaats. De lichte vrachtwagens zijn soms uitgerust met koel- en vriesfuncties en moeten soms lange afstanden afleggen om op één dag verschillende locaties te bereiken. Langere tanktijden zijn vaak niet of slechts in zeer beperkte mate mogelijk.
Dat is de reden waarom Toyota, Isuzu, Hino en CJPT hieraan beginnen. Zij achten brandstofceltechnologie geschikt voor lichte en zware bedrijfsvoertuigen. Waterstof heeft een hoge energiedichtheid en een grote actieradius, zo argumenteren zij. Tijdens de rit veroorzaakt het geen CO2 en verontreinigende emissies. Het tanken is ook qua tijd vergelijkbaar met conventionele brandstoffen.
Om de lichte vrachtwagen met brandstofcel zo snel mogelijk klaar te krijgen voor serieproductie, bundelen de bedrijven hun expertise: CJPT is verantwoordelijk voor de planning, Isuzu en Hino brengen hun ervaring met de ontwikkeling en productie van bedrijfsvoertuigen in. Toyota brengt zijn aandrijftechnologie in, die onder meer bekend is van de Mirai-sedan. De marktintroductie van de brandstofcelvrachtwagen is gepland voor begin 2023 – in eerste instantie in Japan. Het bedrijfsvoertuig zal worden gebruikt in de verkoopvestigingen van de partners in de prefectuur Fukushima en in sociale projecten in Tokio. De praktijktest is ook bedoeld om de dagelijkse geschiktheid van brandstofceltechnologie op basis van waterstof te bevestigen.
Toyota werkt in de VS al langer samen met Kenworth en Paccar om vrachtwagens met een brandstofcel op de weg te krijgen.
