VIDEO - Toys voor boys moeten ook een kenteken krijgen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Toys voor boys moeten ook een kenteken krijgen

Hoeveel kinderen dromen er niet van om later op een trekker te rijden? Spelen urenlang met hun speelgoedtrekkertje? Of draaien op de draaimolen tientallen rondjes op de tractor? Zo bezien zit het wel goed met de toekomst van de boerenstand. Maar ouders, zorg wel dat de trekkers voor 1 januari 2022 geregistreerd zijn. Anders mogen ze niet meer op de openbare weg en hebben de kinderen er niets meer aan.

De registratieplicht geldt wel voor meer toys for boys – en voor die van de girls. Graafmachines, heftrucks, grote zitmaaiers en teruggekeurde personenvoertuigen, de zogeheten MMBS’en: allemaal moeten ze geregistreerd worden bij de RDW. Dat geldt ook voor alles wat erachter hangt: van platte karren tot getrokken materiaal. Dat betekent dat bedrijven uit bijvoorbeeld de bouw- en logistieke sector en de land- en tuinbouw op tijd aan de bak moeten. Het is nodig voor de veiligheid: meer zicht op de techniek, APK voor grote machines en de eigenaar is makkelijker te vinden.

Registreren kan online via www.rdw.nl/registreren. Hier is alle informatie en hulp te vinden. Het is wel handig om de registratie voor te bereiden door vooraf de benodigde gegevens op te zoeken. Hiervoor staat een hulpformulier op de website dat kan worden uitgeprint en ingevuld bij het voertuig. Als de juiste gegevens zijn verzameld, dan is registreren kinderspel. Bovendien kost registreren nu 18 euro per voertuig en vanaf 1 januari minimaal 140 euro. Dat komt doordat er dan een keuring op een keuringsstation van de RDW nodig is.

De registratieplicht geldt alleen voor voertuigen die op de openbare weg komen. Onder openbare weg valt echter ook de oversteek van éne akker naar de andere maar ook rijden door de berm. Ook het eigen bedrijventerrein, al dan niet met slagboom, is openbare weg.

Niet alle toys for boys krijgen trouwens een kentekenplaat. Alleen nieuwe trekkers én trekkers die harder rijden dan 25 km/u moeten een eigen kentekenplaat voeren. Pas vanaf 1 januari 2025 geldt een algemene kentekenplaatplicht voor voertuigen die een registratieplicht hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer