Volgehangen voorruit zwaar beboet in buitenland • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volgehangen voorruit zwaar beboet in buitenland

Handhavers in binnen- en buitenland lijken extra te controleren op het zicht vanuit vrachtauto’s. Diverse transportondernemers hebben aangegeven forse geldboetes ontvangen te hebben omdat het zicht van de chauffeur door de ruiten van de cabine werd beperkt. Dat meldt TLN.

​​​Gordijnen, naamborden en apparatuur op het dashboard belemmeren het zicht van de chauffeur met alle veiligheidsrisico’s van dien. De wetgever stelt dat de chauffeur tijdens het rijden ​vrij zicht moet hebben​ door voor- en zijruiten en de spiegelbezetting- en instelling correct moet zijn. Het gebruik van erkende camerasystemen is hierbij toegestaan.

TLN begrijpt dat chauffeurs hun cabine naar wens willen inrichten maar heeft ook begrip voor de controles op accessoires die het directe zicht vanuit de cabine belemmeren. Verkeersveiligheid staat immers hoog in het vaandel van TLN en haar leden. TLN beveelt daarom aan de eigen voertuig(en) te checken op accessoires die het moeilijker maken goed naar buiten te kunnen kijken, voordat handhavers daarop beboeten. Een geldboete is zonde, een ongeval is onherroepelijk.

Jaarlijks vallen meerdere slachtoffers te betreuren ten gevolge van zogenaamde ‘dode hoek ongevallen’. De sector zet zich reeds jaren in om dode hoek ongevallen te voorkomen. Het voorlichtingsproject Veilig-op-Weg van TLN en Veilig Verkeer Nederland helpt daarbij.

5 reacties op “Volgehangen voorruit zwaar beboet in buitenland

  • Floris Ooms

    Groot gelijk, alles wat voor de ruiten wordt gehangen belemmerd het zicht naar buiten.
    Als mensen zooi voor de ruiten willen hangen dan kunnen ze dat rustig doen bij het ingaan van de pauze en dan na de pauze weet alles er vanaf halen.

  • Ruud

    Oké bij sommige is het behoorlijk vol en een opruimbeurt kan geen kwaad. Nu gaan de dienders zich daarover opwinden; want dat is onveilig. Snap ik best, maar als ik filmpjes op Utube zie dan hangt het ook wel vol met die Tolkastjes; en dat mag dan wel. Jaajaa want dat brengt geld op en dan mag het wel. Hoe krom is het toch. Ruud.

  • Dilger

    Heb er al veel gezien die film kijken op hun laptop terwijl ze aan rijden zijn of de voorruit hangt vol met vlaggen enz..dat ze niks kunnen zien dus ik vind dat de boetes niet hoog genoeg zijn.

  • Mark

    Iedereen weet wat een ander doet of heeft. Maar dat de meeste ongevallen met vrschtwagens door de personenwagens veroorzaakt worden… dat wil niemand weten… vraag het maar uw lease maatschappij ..

  • Mark

    Vrachtwagenfabrikanten zouden dit probleem kunnen oplossen door de trucks een klein beetje aan te passen.

    Ze moeten dashboards zo ontwerpen dat er ruimte is voor wat extra apparatuur. Dus een uitsparing maken voor een smartphone, bedrijfstablet en extra tomtom. Dit zijn dingen die een groot deel van de chauffeurs toch wel gaan gebruiken. Dus in het ontwerp kunnen ze daar gewoon al rekening mee houden.

    Ook kunnen ze de voorruit net iets verder naar beneden laten doorlopen met een vakje erachter zodat chauffeurs die dat zo graag willen daar hun nummerbordje of luchtverfrisser in kunnen zetten. Dan kunnen ze hun truck een ‘persoonlijke uitstraling’ geven voor de buitenwereld wat ze zo graag willen maar behouden ze zelf hun goede zicht naar buiten.

    Ook voor bijv. het belgische tolkastje hadden fabrikanten al lang een vakje moeten maken.

    Hoe de cabine er in de folder uitziet maakt niet uit, het gaat om de praktijk.

    Een paar usb snellaad aansluitingen op verschillende plekken kan ook geen kwaad. Dan hoeven chauffeurs geen lange draden door de cabine te leggen. Iedere onnodige draad is weer extra risico op afleiding en dus ongelukken.

    Ontwerpers moeten zelf eens een maand met een truck op pad en pas daarna aan de tekentafel gaan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer