Vrachtwagen huren uit buitenland wordt makkelijker • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vrachtwagen huren uit buitenland wordt makkelijker

Het Europees Parlement wil de markt voor het huren van vrachtwagens zonder chauffeur in andere EU-landen verder openstellen. Dinsdag is een overeenkomst bereikt over de herziening van richtlijn  2006/1/EG. Lidstaten moeten transportbedrijven toestaan vrachtwagens te gebruiken die zij in het buitenland hebben gehuurd voor een periode van minimaal twee maanden per jaar.

Het Parlement had een minimumtermijn van 4 maanden geëist, de lidstaten wilden slechts 30 dagen toestaan.

De bestaande beperkingen op het huren van vrachtwagens uit andere EU-landen worden versoepeld, zodat transportondernemers en verhuur- en leasemaatschappijen kunnen voldoen aan kortetermijn-, seizoens- of tijdelijke vraagpieken of defecte of beschadigde voertuigen kunnen vervangen. Bovendien zal het door het Parlement en de Raad bereikte akkoord bijdragen tot de klimaatdoelstellingen van de EU, aangezien gehuurde voertuigen doorgaans nieuwer, veiliger en minder vervuilend zijn dan het gemiddelde wagenpark.

De lidstaten stemden ermee in het gebruik van gehuurde bestel- of vrachtwagens zonder bestuurder met een rijbewijs van een ander EU-land toe te staan, maar verzetten zich tegen een volledige openstelling van de markt wegens mogelijke fiscale verstoringen. De onderhandelaars van het EP hebben ervoor gezorgd dat transportbedrijven ten minste twee maanden per jaar gebruik kunnen maken van gehuurde voertuigen. De lidstaten kunnen er ook voor kiezen te eisen dat deze voertuigen na 30 dagen gebruik volgens hun regels worden geregistreerd. Bedrijven zullen aan hun nationale autoriteiten verslag moeten uitbrengen over hun gebruik van gehuurde voertuigen, om ervoor te zorgen dat dit niet meer dan 25 procent uitmaakt van het totale goederenwagenpark dat door het betrokken bedrijf wordt gebruikt.

EP-rapporteur Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT): “Dankzij deze overeenkomst kunnen bedrijven gemakkelijker extra vrachtwagens huren, in plaats van ze te kopen, om tegemoet te komen aan seizoensgebonden behoeften. Dit geeft bedrijven meer keuzemogelijkheden, de vrijheid van ondernemerschap en de kans om middelen op de best mogelijke manier in te zetten, wat ook leidt tot milieuwinst en verkeersveiligheid.”

Deze informele overeenkomst over EU-regels voor het gebruik van gehuurde vrachtwagens zonder chauffeur moet nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer